LIFESTYLE

Završen 6. Libertas Film Festival

Dodjela nagrada i „Trijaža“ za kraj

Kako svemu lijepom jednom dođe kraj, tako je završio i šesti po redu Libertas Film Festival u Dubrovniku. Nakon pet dana i preko stotinu odgledanih filmova, publika i dva stručna žirija odabrali su svoje ovogodišnje favorite.

Nagradu za najbolji film po ocjeni žirija, ali i po odabiru publike osvojio je Tajna u njihovim očima, koji je dokaz kako izvrsni filmovi osvajaju i publiku i kritiku. Prilikom dodjele nagrade, predsjednik žirija Robert Lantos izjavio je „Pogledali smo mnogo dobrih filmova, ali kada se stalno vraćate na taj jedan, kada su svi članovi žirija složni oko njega, to je znak da zaslužuje nagradu." Pošto je film osvojio i publiku, nema sumnje kako ga se svakako isplati pogledati (jer kritika i publika se uistinu rijetko slože). Nagrada za najbolji kratki film otišla je u ruke domaćeg filma Guliver, autora Zdenka Bašića.

  

Nakon dodjele nagrada uslijedilo je prikazivanje filma Trijaža s impresivnom postavom koja uključuje Colina Farrella, Christophera Leeja i odličnog Branka Đurića koji igra kurdskog liječnika koji pacijente obilježava šarenim papirićima i ubija iz milosrđa. Redatelj je Danis Tanović, najpoznatiji po Oscarom nagrađenom filmu Ničija zemlja na kojem je također surađivao s Đurićem. „Kako sam došao do scenarija? Preko kreveta! Hahaha... svi uvijek pitaju kako glumci dobivaju scenarije, ali ja o tome stvarno ništa ne znam. S Danisom sam surađivao i prije i imam jako dobra iskustva s njim. Svuda osim u krevetu." objasnio je Đurić dokazavši kako usprkos ozbiljnim ulogama nije izgubio svoj specifični smisao za humor.

Nakon dodjele nagrada većina prisutnih preselila se u East West klub gdje se do dugo u noć partijalo zajedno s gostima na VIP terasi kluba uz zvukove Get EXITed DJ-a uz gostovanje DJ Simona Adamsa koji je između ostalih surađivao i s Rogerom Sanchezom i Martinom Solveigom. Direktorica Libertasa Mirjana Mia Pećina nije mogla sakriti tugu što je sve gotovo „Kroz godine je ovaj festival postao moja beba. Tužna, sam sretna, zadovoljna i iscrpljena... obuzele su me sve te emocije koje se javljaju kada druženju dođe kraj. Ali zadovoljna sam kako je prošla ova godina koja je bila kritična s obzirom na financijsku situaciju u svijetu."

Mi cijeloj ekipi Libertasa čestitamo na dobro odrađenom poslu i poručujemo im da ne budu tužni. Sigurno ćemo se vidjeti i dogodine!

Borina Kopčić

foto: dubrovniknet.hr

Objavljeno: 08.07.2010. u 12:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p