KULTURA

Završio 7. Zagreb Film Festival!

Zlatna kolica dobio „Ubio sam majku“

7. Zagreb Film Festival, festival debitantskog filma, službeno je završio sinoć projekcijom filma 'Zagrebačke priče' u kinu Studentskog centra. Nakon 7 dana, 90 filmova u programu prikazanih u 6 kino dvorana i 160 projekcija, uz sudjelovanje 70-ak gostiju te 35 tisuća gledatelja, direktor ZFF-a, Boris T. Matić izrazio je svoje zadovoljstvo odrađenim. 'Izuzetno smo zadovoljni kako je festival prošao, ove smo godine imali tri kina više i sva su bila popunjena, publika je odlično prihvatila i nove programe, posebno 'Odvažne producente' i 'Omnibuse o gradovima' u kinu Tuškanac. Treći novi program, 'Film kao propaganda' također je privukao velik broj posjetitelja, ali i izazvao brojne rasprave što nam je posebno drago', izjavio je Matić.

Posljednji dan festivala u Galeriji Studentskog centra održana je Panel diskusija na temu 'Umjetnost je važna' s kanadskim i hrvatskim umjetnicima. Panel diskusiju je otvorila pozdravnim govorom Njezina Ekscelencija Michaëlle Jean, Glavna Guvernerka Kanade u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. 'Vrlo sam sretna i zadovoljna što se moj posjet Hrvatskoj poklopio upravo sa Zagreb Film Festivalom. Ovdje sam na inicijativu mog supruga, kanadskog redatelja i filozofa Jean-Daniel Lefonda, koji nažalost nije mogao doći u Hrvatsku. Ono što uvijek ističem i smatram da je izuzetno važno je kulturna diplomacija - da budemo svjesni da nam kultura i umjetnost stvaraju mogućnost da ih zajednički dijelimo. Također vjerujem da veze između ljudi možemo pojačati dijeljenjem kulturnog naslijeđa te pozivam na još intenzivniju suradnju hrvatskih i kanadskih umjetnika', izjavila je Michaëlle Jean pri otvaranju diskusije. U panel diskusiji sudjelovali su kanadska redateljica Nelofar Pazira, dr. Nenad Puhovski, hrvatski redatelj i producent, Rada Šešić, redateljica, selektorica i kritičarka te članica žirija dokumentarnog filma na 7. ZFF-u te Chris McDonald, izvršni direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma 'Hot Docs'.

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film dodijeljena su Xavieru Dolan-Tadrosu, redatelju, scenaristu i producentu kanadskog filma 'Ubio sam majku', u kojemu ima i glavnu ulogu. Nagradu je primio drugi glumac iz filma, Francois Arnaud. 'Hvala festivalskoj direkciji, hvala žiriju, proveo sam u Zagrebu prekrasnih tjedan dana i zaista mi se sviđa festival. Razgovarao sam danas s redateljem Xavierom koji me zamolio da vam prenesem njegovu poruku. Evo je: Sada kada sam s ljudima na drugom kraju svijeta podijelio svoj umjetnički i osobni pogled na svijet i na neki ih način dirnuo, kako bih se i dalje mogao pretvarati da sam sam?' Hvala svima i nadam se da se vidimo dogodine!', rekao je Francois Arnaud primajući Zlatna kolica.  

Marin Juranić, Goran Odvorčić i Lana Barić, žiri programa Kockice, konkurencije hrvatskih filmova, nagradu je dodijelio Urošu Živanoviću, redatelju i scenaristu filma 'Hladna fronta'. Film je nastao nakon pobjede na prošlogodišnjoj scenarističkoj radionici Palunko, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te u okviru 6. ZFF-a. 'Nakon nagrade na Palunku prošle godine posrećilo mi se da sam dobio mogućnost sam snimiti film, okupio sam dobru ekipu, hvala svima, a posebno Hrvatskom filmskom savezu', rekao je Uroš Živanović primajući nagradu.    

Rada Šešić, Chao Gan i Yaniv Berman, članovi žirija dokumentarnog programa nagradu su posmrtno dodijelili Christianu Povedi, redatelju filma 'Ludi život'. Poveda je prije mjesec dana ubijen u El Salvadoru, najvjerojatnije od istih bandi o kojima je snimao film. Nagrada će biti poslana obitelji redatelja.

Huseyin Karabey, Jelena Mitrović i Dominic Murphy, članovi žirija dugometražnog i kratkometražnog programa Zlatna kolica za najbolji kratki film dodijelili su dvama filmovima: slovenskom 'Svaki dan nije isti' Martina Turka i nizozemskom 'Odsutna' Jochema de Vriesa. 'Jako mi se sviđa festival i nadam se da ću se slijedeće godine vratiti!', rekao je Jochem de Vries. 'Ovo je prva nagrada za ovaj film i jako mi je drago što sam je dobio upravo u Zagrebu', zahvalio je Martin Turk publici i žiriju. Posebnu pohvalu žirija u dugometražnom programu dobio je Radu Jude za film 'Najsretnija djevojka na svijetu', a specijalno priznanje redatelj Samuel Maoz za film 'Libanon'.

 

B.K.

Objavljeno: 25.10.2009. u 10:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p