KULTURA

Zbog njegovih su laži ljudi umirali: Dokumentarna serija 'Bad Surgeon' najgledanija na Netflixu

Prevario je zaručnicu, kolege i pacijente

Prije dvije godine svi smo pogledali seriju “Tinder Swindlera” te raspravljali o naivnosti žena koje su povjerovale zgodnom frajeru na aplikaciji za spojeve. Sada je došla nova serija koja bi opet mogla potaknuti razne rasprave, samo je ovog puta scenarij puno više zastrašujuć i kriminalistički.

Nova Netflixova dokumentarna serija “Bad Surgeon: Love Under the Knife” stigla je prije nekoliko dana, a već je zauzela prvo mjesto na ljestvici najgledanijih. Podijeljena je na tri epizode u trajanju oko sat vremena, a priča priču o talijanskom kirurgu Paolu Macchiariniju koji je optužen za manipulaciju, hladnokrvnu prevaru i ubojstvo sedam pacijenata nad kojima je radio pokuse i eksperimentalne operacije

Zgodni talijanski kirurg bio je poznat po inovativnim transplantacijama plastičnih dušnika, no iza toga se krio manipulator. Serija prati priču Benite Alexander, novinarke koja se zaljubljuje u Macchiarinija.

"Bila sam vrlo ranjiva, a to je situacija kada muškarci poput njega napadaju", kaže Alexander, koja se u to vrijeme nosila s razvodom i dijagnozom raka mozga svog bivšeg supruga. O tome zašto je odabrao nju kaže: "Mislim da je to djelomično zbog uzbuđenja, što je žena pametnija i što je veća institucija koju je prevario, to je veći izazov. Ali također je mogao naslutiti što se sprema u Švedskoj i pomislio je da bih mu jednog dana mogla pomoći."

Čudovišta prerušena u heroje dobro su poznata figura: užasavaju nas i fasciniraju, a egoistično smo skloni misliti da ne možemo nasjesti na njihove laži.

U seriji se pojavljuju i zvuždači Matthias Corbascio, Karl-Henrik Grinnemo i Oscar Simonson - tri švedska kirurga koji su radili s Macchiarinijem u Karolinskom institutu (KI) u Stockholmu koji su počeli sumnjati da njihov kolega laže o uspjehu svojih operacija.

"Bio sam prvi među zviždačima koji su radili s njim. Bio je izuzetno šarmantan i imao je veliku karizmu. Sjećam se njegove prve prezentacije o njegovoj viziji - stigao je u svom talijanskom odijelu i sa šalom, govorio je vrlo tiho tako da smo se svi morali nagnuti naprijed da čujemo, ali potpuno je preuzeo prostoriju", rekao je Simonson za The Telegraph.

Tek nekoliko godina nakon smrti pacijenata, stvari su se zakotrljale: Vanity Fair objavio je intervju s Alexander, snimljen je i švedski dokumentarac o Macchiarinijevim medicinskim neuspjesima, a Karolinska je popustila pod pritiskom i objavila da neće produljiti ugovor sa svojom kirurškom zvijezdom. 

Rezultat tužbi jest konačna presuda na samo dvije godine zatvora uz mogućnost nastavka rada s medicinskom licencom u određenim zemljama. 

Odgovore na sva pitanja koja imate nakon ovog teksta saznajte u seriji na Netflixu koja će vas, još jednom, natjerati na etičke rasprave i podsjetiti na to koliko zastrašujuć stvaran život može biti. 

Foto: Netflix
Objavljeno: 05.12.2023. u 12:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p