LIFESTYLE

Želite li znati više o modi? Ovo su knjige koje morate pročitati!

Zanimljiv pogled iza kulisa!

Knjige i čitanje su jedan od najljepših oblika osobne nadogradnje koju možemo prakticirati, a osim što je korisno, neizmjerno je opuštajuće te pozitivno utječe na razvoj, mentalne sposobnosti, ali i na raspoloženje.

Onoga trenutka kada imate posla preko glave i u velikom ste stresu zbog previše obaveza, postoji jedan prirodni lijek koji rješava ove probleme u svega nekoliko trenutaka. Posegnete li za dobrom knjigom opustit ćete i regenerirati mozak, alii centar za stres te nastaviti s obvezama bez pretjeranog nerviranja. Naravno, sve to ne dolazi preko noće i potrebno je izgraditi kulturu čitanja, no nije nemoguće budete li ustrajni i dosljedniji. Sigurno ste čuli za ljude koji se izjašnjavaju kako ne vole čitati, no to je zapravo daleko od istine. Svatko voli čitati, samo je pitanje što, i naravno pitanje je navike. Pronađete li svoje štivo, ono neko koje u vama budi interes, itekako ćete brzo početi svakodnevno gutati knjiške retke, a danas ćemo govoriti o modnim knjigama koje su se nametnule kao neke od najznačajnijih. Povijest mode i sama problematika mode seže jako duboko i puno je više od onoga kakvo je mišljenje u društvu uvriježeno. Zašto postoje trendovi te iz kojeg razloga smo podložni njima, tko su neke od najvažnijih modnih ličnosti koji su začetnici zapravo svega onoga što danas nosimo samo su neka do pitanja čije ćete odgovore pronaći u knjigama u modi. U nastavku vam donosimo tri naslova koji su bez razmišljanja vrijedni čitanja, bili veliki ili mali ljubitelj mode.

Tom Ford

Tom Ford je jedna od najvećih modnih ikona koja je tijekom svog djelovanja uspjela transformirati Gucci u jedan od najtraženijih modnih brendova današnjice. Ford je donio određen edgy, odnosno pomaknutiji stil koji je vrlo uspješno kombinirao s glamurom 21. stoljeća te ova knjiga govori upravo o njegovom radu s Gucciju i Yves Saint Laurentom u vremenskom raspnu od 1994. do 2004. godine. Knjiga ne sadrži samo informacije o Fordu dok je djelovao u dvije kultne modne kuće, već i o njegovoj kompletnoj viziji brenda koja uključuje arhitektonska pitanja i marketing. Tom Ford također sadrži fotografije najpoznatijih modnih fotografa, a neki od njih su Richard Avedon, Mario Testino, Steven Meisel, Helmut Newton, Herb Ritts, Terry Richardson, Craig McDean, Todd Eberle... te mnoge neobjavljene i javnosti nepoznate fotografije spomenutih umjetnika. Ova knjiga je objavljena kako bi reflektirala Fordov neponovljiv modni utjecaj i važnost te prikazala koliko je testirao granice u odijevanju rušeći tradicijske predrasude.

Dior: The New Look Revolution

Autorica Florence Muller donosi zanimljivu priču o kultnom Diorovom dizajnu New Look koji je imao revolucionaran utjecaj na modnu industriju. Upravo je New Look ili The Dior Bar suit odgovoran za velike i značajne promjene u ženskom odijevanju. Davne 1947. godine neponovljivi Christian Dior predstavio je volumeniziranu suknju u kombinaciji s jaknom i vrlo tanašnim strukom te izgledom koji uključuje istaknutija prsa i bokove. Upravo je ovaj dizajn formirao žensku siluetu u modi i instantno postao velika senzacija te je i nekoliko desetaka godina kasnije ovaj kultni dizajn i dalje je prisutan u Diorovoj estetici, ali i u estetici ostalih dizajnerskih velikana. Pogledate li fotografije The Dior Bara bit će vam jasno koliko je revolucionaran bio za ono vrijeme te paralelno moderan i snažan da se sve do danas zadrži i bespredmetno diktira pojam lijepe ženske siluete u modi.

Grace: Thirty Years of Fashion at Vogue

Grace Coddington je bivši model, ali i nešto puno moćnije; desna ruka čuvene Anne Wintour. Coddington stoji iza nekih od najznačajnijih modnih editorijala u 20.stoljeću te se radi o savršenoj knjizi koja će vas odvesti iza kulisa modne industrije i upoznati s malenim djelićem velike mašinerije. Knjiga također sadrži neke od najistaknutijih fotografija objavljenih u britanskom i američkom Vogueu sve od 1972 pa do 2002. te cijeli sadržaj knjige kronološki prate Graceini komentari kako je sve započelo, teklo i u konačnici završilo. Kultno snimanje s Naomi Campbell u studiju Irving Penna, Steven Meiselovo testiranje granica s grungeom devedesetih u Vogueu, fotografi Irving Penn, Helmut Newton, Cecil Beaton, Guy Bourdin, Mario Testino, Steven Meisel, Annie Leibovitz, Steven Klein, Peter Lindbergh...samo su neki od kultnih ličnosti i modnih događanja koji su obilježili ovaj svijet te u čije nastajanje i djelovanje imamo uvid iz prve ruke.

Foto: Amazon, Unsplash
Objavljeno: 07.01.2019. u 11:58
Tagovi: Knjige, moda

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p