KULTURA

ZFF je otvoren, projekcije su počele!

Kako je bilo sinoć i što vas očekuje danas?

Sinoć je otvoren sedmi po redu ZFF i to ni više ni manje nego domaćim kratkim filmom Ciao Mama Gorana Odvorčića, nakon kojeg je slijedio Machan Uberta Pasolinija. Oba filmaša prisustvovala su i posebnoj press konferenciji na kojoj su objasnili svoje motive i interese za bavljenje filmom. „Snimili smo film i poslali ga u Cannes. Nismo vjerovali da smo upali kada smo dobili obavijest! Ovo mi je prvi film s kojim sam bio na bilo kojem festivalu." izjavio je Odvorčić. Šarmantni Pasolini, poznat po filmu Full Monty, inspiraciju za svog Machana pronašao je u malom agencijskom članku u 23 imigranta koja su pokušala putem rukometne momčadi dobiti vizu za Njemačku. „Slučajno sam pročitao tekst o imigrantima sa Šri Lanke koji idu na Rukometno prvenstvo. Želio sam snimiti film o svjetskim problemima, bez puno drame, na blago komičan način." istaknuo je. Inače, ako ste voljeli Milijunaša s ulice, Machana ćete obožavati. Nakon projekcija sve okupljene zabavila je grupa Boom Pacha Boom izvedbom svima poznatih retro hitova 50-ih i 60-ih.

                         

A što ćemo gledati u ponedjeljak?

U kinu Europa u 13 sati započinje program za one najmlađe, Vip Bibijada, s  filmom Sedam dana redatelja Umakantha Thumrugotija. To je indijska priča o skupini dječaka koji u sedam dana odluče snimiti pravi Bollywoodski film. Osim spomenute projekcije, koja je besplatna, film možete pogledati i reprizno u 18 sati u kinu Movieplex. Program dokumentaraca ove je godine izuzetno bogat i kvalitetan, a prikazivat će se svakodnevno u 17 sati u kinu SC, te reprizno u tom istom kinu, kao i Dokukinu Croatia. Program otvara film Kuhanje povijesti, u kojem se slovački redatelj Peter Kerekeš pri dokumentiranju ratnih uspomena fokusirao na osjetilni element rata. Hranjenje trupa taktička je strategija korištena do zapanjujućih razmjera u najvećim europskim konfliktima 20. stoljeća. Šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih - Kuhanje povijesti fascinantna je priča o prošlosti.

                       

Novu ovogodišnju lokaciju, kino Tuškanac, od 19 sati nastanit će kornjače - film Kornjača: nevjerojatno putovanje otvara novi program, Odvažni producenti, posvećen producentima koji imali hrabrosti producirati debitantske uratke. Kornjača je dokumentarac u režiji Emmyjem nagrađenog autora Nicka Stringera, koji prati nevjerojatnu priču o kornjačama i njihovu životnom putovanju: male, ali snažne i odlučne životinje kreću se tragovima njihovih predaka na jednom od najfascinantnijih putovanja u prirodi uopće. Johnny Mad Dog dugometražni je naslov iz glavnog programa, a biti će prikazan u 20 sati u kinu SC; progovara o građanskom ratu koji je devedesetih godina buktao u Liberiji. Redatelj Jean-Stephane Sauvaire donosi okrutnu, ali istinitu priču o djeci treniranoj da ubijaju, u dobi između osam i 16 godina koja kao vojnici sudjeluju u civilnim borbama. Ovaj kontroverzni uradak, nagrađen u Cannesu, u kušnju dovodi senzibilitet i najtvrdokornijeg gledatelja, podastirući nam dilemu: može li se zlo oprostiti? Film je producirao Mathieu Kassovitz, poznatiji kao Nino iz filma Amelie

Od popratnih događanja izdvajamo projekt Diva čiji koncept, režiju, scenografiju i izvedbu potpisuje Edvin Liverić, u produkciji TRAFIK-a, a koji će biti izveden u 20.30 h u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Inspiriran studijom Richarda Dyera Heavenly Bodies u kojoj se obrađuje pojam zvijezde od početaka filmske industrije do danas, projekt Diva zamišljen je kao multimedijalni lecture performance (predstava-predavanje) koji istražuje i razrađuje, u sociološkom i kulturološkom smislu, pojam diva. Za kraj druge festivalske večeri publiku će u crnoj dvorani Teatra &TD od 21 sat zabavljati Confusion DJ's. Osim drum&bassa/breakbeata njihovi setovi uključuju i jungle, electro, electrobreaks, ghetto tech, booty, dubstep, hip-hop, reggae, dub, rave, 80's, 90's, te sve ostale tonske kombinacije koje potiču sve ljubitelje dobre glazbe na ples.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 18.10.2009. u 22:08

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p