KULTURA

Živopisni podni murali u 'Maloj Martićevoj' izgledaju vam poznato? Doznali smo zašto!

Reportaža iz Martićeve: Razgovarali smo s muralistom Borisom Barom

Živopisni podni murali u "Maloj Martićevoj", tj. južnom djelu Trga Grge Martića, ovog su četvrtka izmamili osmijeh na lice brojnih prolaznika. Ovaj dio ceste odnedavno je zatvoren za kolni promet, a zahvaljujući umjetniku Borisu Bari jedna od najaktualnijih gradskih ulica zablistala je u sasvim novom, šarenom ruhu.

Projekt je zaživio zahvaljujući Bloomberg Asphalt Art inicijativi, koju je pokrenuo najdugovječniji gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg. Inicijativa financira više organizacija koje se bave poboljšanjem života u urbanim sredinama, a jedna od njih je i Asfaltart, inicijativa koja na cjenovno pristupačan način pokušava promijeniti postojeće prometnice i vizure grada u pješačke zone, biciklističke staze i slično. Njihov je cilj promijeniti navike i stavove građana prema javnom prostoru, te ih uključiti u sam projekt.

'Vizualna barijera' za vozače

Grad Zagreb je na internacionalnom natječaju izabran među 19 najboljih gradova za implementaciju projekta te su mu dodijeljena sredstva za izvedbu asfaltne umjetnosti. "Mala Martićeva" je odnedavno zatvorena za motorni promet osim kada su u pitanju dostavna i interventna vozila, no ovo pravilo mnogi od građana ignoriraju. Tako ovi živopisni murali, uz svoju estetsku funkciju, služe i kao svojevrsna vizualna barijera za nemarne vozače. "Kako bi pješaci ovaj dojučerašnji kolnik doživjeli 'kao svoj' uređujemo ga poput dnevnog boravka na otvorenom", poručio je u četvrtak zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

'Haustori izlaze na ulicu'

Moguće je kako vam živopisni uzorci u "Maloj Martićevoj" izgledaju poznato jer umjetnik Boris Bare inspiraciju je pronašao u podovima zagrebačkih stambenih zgrada. "Zagrebački haustori izlaze na ulicu! Obilazio sam haustore stambenih zgrada u Donjem Gradu i inspirirale su me pločice u austrougarskom stilu, slikao sam ih i na njima temeljio svoj dizajn. Nešto što je bilo samo za odabrane - one koji žive u tim haustorima - ja sam izveo na cestu!", ispričao nam je Boris, koji uz pomoć Martina Mađara od jutra neumorno radi na muralu.

"Dosta je to veliki posao, već osjećam bolove u koljenima i leđima, još je jučer pala kiša pa smo morali prekinuti oslikavanje. Danas moramo stisnuti, biti malo brži i što prije to dovršiti. Za oslikati jednu zgradu treba mi četiri do pet dana, a kod podnih murala je nešto drugačiji proces. Primjerice, za ovaj komad ceste od nekih 250 kvadrata dovoljna su dva dana", objašnjava Bare, muralist čija su remek djela obogatila gradske ulice diljem Lijepe Naše.

Umjetnost koja povezuje

"Ima puno murala koji su mi dragi - već vidim da će mi ovaj biti jedan od omiljenih, no drag mi je i podni mural koji sam radio kod Likovne akademije. Od radova su mi puno draži moji projekti u koje mogu uključiti više ljudi", kaže. A kakve su reakcije na mural u Martićevoj?

"Zasad su super. Osim jednog dede koji je nešto prigovarao, ha ha... Bakice me zezaju da žele da im ofarbam terasu. Dobivam razne ponude! Dosad sam radio murale i u kvartovima u kojima nema mnogo događanja i primijetio sam da sam zajednicu i susjede koji međusobno baš i nisu povezani na neki način uključio u to - komentiraju, druže se... Sama boja na ulici među svim tim sivilom dovoljna je da im izmami osmijeh na lice!", zaključuje.

Foto: Instagram, Privatna arhiva
Objavljeno: 02.06.2023. u 12:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p