KULTURA

Život u zagrebačkim tramvajima uhvaćen u seriji fotografija

Serija s potpisom Ine Zeljaka
Ino Zeljak
Od 1987., godine njegova rođenja, do danas, Ino Zeljak je štošta upisao na stranice svog životopisa. Studij biologije, studij snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti, diplomski studij fotografije, samostalne i skupne izložbe, kao i nagrade koje su njegovom radu služile isključivo kao pohvale i vjetar u leđa.

Ino je izlagao u sklopu izložbe Petera Lindbergha u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu i odnio pobjednu na natječaju First Shot/Prvo Okidanje u organizaciji galerije Klovićevih dvora. Nemali broj priznanja na perjanici uspjeha, složit ćete se. Ono što ga pak neodoljivo privlači u fotografiji, kao i nas u njegovom radu, jest moment ljudskosti. Ino ima sposobnost vidjeti magično u svakodnevnim situacijama i prizorima. Ponekad je to apsurdno, ponekad intimno, drugi put brutalno iskreno, no baš uvijek intrigantno i ovijeno u atmosferičnost koja promatrača naprosto prikuje uz fotografiju.

ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
Potonji efekt imala je i serija fotografija Tram/Face, u kojoj je ulogu glavnog aktera odigrao život u zagrebačkim tramvajima. Privučen tramvajskim prozorom, odnosno okvirom prozora i ljudima koji su se vidjeli unutar tramvaja, Ino je ponovno obične prizore pretvorio u umjetnost. "Ljudi koji su se nalazili unutar tramvaja izgledali su kao akteri na 'pozornici'. Zanimalo me njihovo ponašanje, izgled i radnje koje su radili na putu doma ili na putu prema poslu", rekao je nastavivši kako su sve fotografije nastale za vrijeme večernjih sati, jer je jedino noću mogao vidjeti unutar tramvaja. "Iskoristio sam i priliku da ostanem nevidljiv putnicima unutar tramvaja, a razlog tome je kako ne bih utjecao na njihovo ponašanje". Skriveni pogledi, usputni osmjesi, križaljke za vrijeme dugih vožnji, prisluškivanja tuđih čavrljanja i snenost na povratku s posla. Sve su to trenuci kojima svjedočimo iz dana u dan i koji nas ponekad frustriraju, nekad deprimiraju, a ostatak vremena zabavljaju. I svi su se oni pred Inovim objektivom transformirali u umjetnost, čime je ovaj fotograf još jednom potvrdio kako se njena moć krije upravo u pretvorbi neprimamljivog ono vizualno intrignantno. Inu isto, složit ćete se, ide vraški dobro.

ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
ino zeljak
M.M.
Foto: Ino Zeljak
Objavljeno: 22.08.2017. u 11:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p