LIFESTYLE

Zlatna kolica 'Spojevima naslijepo'

Dodijeljene nagrade 12. ZFF-a
 
Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju švedskog redatelja Roya Anderssona (prikazanog izvan konkurencije), u subotu je zaključen natjecateljski dio programa 12. ZFF-a. Ovogodišnja su Zlatna kolica za najbolji dugometražni film te novčana nagrada u iznosu od 4.000 eura dodijeljeni gruzijskom filmu Spojevi naslijepo Levana Koguashvilija. Tako je odlučio žiri za dugometražni i kratkometražni igrani film kojeg su sačinjavali Čedomir Kolar, producent – dobitnik Oscara i mnogih drugih vrijednih nagrada uključujući i prošlogodišnja Zlatna kolica za film Pogrešna dostava, zatim Konstantin Bojanov, scenarist, redatelj, producent i vizualni umjetnik čiji je prvi igrani film Avé osvojio dvadesetak nagrada, te César Charlone, poznati urugvajsko-brazilski snimatelj, redatelj i scenarist (Božji grad, Sljepoća, Brižni vrtlar). Obrazložili su da nagradu Spojevima naslijepo dodjeljuju „zbog njegove jednostavnosti, originalnosti, oslanjanja na izvrstan scenarij i dirljivu glumu i zbog humanosti svih likova“. Nagradu su primili glavni glumci u filmu, gosti festivala Andro Sakhvarelidze i Marika Antadze.
 
 
Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja za dugometražni igrani film,Hrabroj djevojci Zeresenaya Berhanea Meharijazbog aktualnosti i važnosti teme te poštenog i iskrenog pristupa pričanju priče i glumi. Smatramo da je ovo važan korak za novi etiopski film“ te filmu O konjima i ljudima Benedikta Erlingssona „zbog izuzetne originalnosti, mješavine tragedije i humora, humanosti koju odražava i teme veće od života – i sve to ostvareno kroz usredotočenost na nekoliko likova“. Film O konjima i ljudima kreće u redovnu distribuciju već u ponedjeljak kad će se naći na programu kina Europa.
 
 
Proglašenju nagrade za najbolji dugometražni igrani film pri zaključenju 12. Zagreb Film Festivala prethodila je dodjela niza drugih festivalskih nagrada koju su u opuštenoj atmosferi moderirali direktor festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.
 
„Evo, još jedno festivalsko izdanje je iza nas. Bilo nam je lijepo i naporno. Prvih para dana smo imali fantastično vrijeme, a prekrasni gosti i predivna publika su učinili da i ova posljednja tri kišna i hladna dana budu lijepa i vesela“, rekao je direktor Boris T. Matić. Hrvoje Laurenta je posebno pozdravio vjernu publiku koja je i ove godine u ogromnom broju pohodila svih šest kinodvorana u kojima smo prikazivali filmove. „Naravno, zahvaljujemo se i Gradu Zagrebu, HAVC-u, Kreativnoj Europi Europske unije, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu i ostalim prijateljima sponzorima“, rekao je Laurenta.

 
Prije dodjele nagrada prikazan je kratki video nastao u produkciji ZFF-a kojim smo se podsjetili na festivalsku atmosferu u proteklih tjedan dana.
 
Zlatna kolica filmu iz programa Kockice te iznos od 10.000 kuna koje osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijeljeni su filmu Tlo pod nogama Sonje Tarokić. Žiri u sastavu Aki Isoyama (koordinatorica programa Short Shorts Film Festivala & Asia), Giulia Iannello (projekt-menadžerica festivala kratkog filma Magma) i Ivan Sikavica (redatelj, lanjski pobjednik Kockica) odluku o dodjeli nagrade filmu Tlo pod nogama obrazložili su sljedećim riječima: „Ovaj film pokazuje tehnička znanja koja ova mlada redateljica primjenjuje u realističnoj i detaljnoj priči o međuljudskim odnosima. Na vrlo sugestivan način koji se duboko doima gledatelja, rafinirana kamera pokazuje kontrast između svjetlosti i sjene, unutarnjeg i vanjskog svijeta, obitelji i pojedinca.“ Dodijeljeno je i posebno priznanje, filmu Manjača Tina Žanića „za snažan filmski jezik u ovoj nenarativnoj formi koja omogućava uključivanje u unutarnji svijet protagonista“. Podsjetimo, u programu Kockice ove smo godine gledali 12 naslova nadolazećih hrvatskih filmaša čiji su filmovi iz večeri u večer dupkom punili kino Tuškanac.

 
Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film te novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura primio je Matjaž Ivanišin za svoj film Putnik Karpo. Odluku o najboljem naslovu u spomenutoj kategoriji donijeli su Alice Bardan, teoretičarka filma, Željka Suková, redateljica i Petra Seliškar, redateljica i producentica, koje su nagradu obrazložile na sljedeći način: „Putnik Karpo nježan je film ceste koji potiče publiku da gleda na svijet zaigranim očima i da potraži smisao i poetske odjeke na najneočekivanijim mjestima.“ Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dodijeljeno je filmu Goli Tihe K. Gudac koji „potiče ljude da progovore o svojim zatomljivanim sjećanjima na neugodna iskustva i ujedno istraže mogućnost mirenja s njima“.
  
 
Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film te novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura dobio je film KowalskiAndreja Creţulescua i to uz sljedeće obrazloženje: „Petnaest minuta uživanja u izvanrednim dijalozima i sjajnoj glumi i režiji. I zato što je pokazao da je rumunjski film još živ i u vrhunskoj formi.“
HT nagradom publike za najbolji dugometražni film nagrađeno je Ničije dijete Vuka Ršumovića, film kojim je festival otvoren u nedjelju 19. listopada.
 
 
Dodijeljena je i nagrada scenarističkog programa projekta Palunko Hrvatskog filmskog saveza koji je desetu godinu zaredom održan na ZFF-u. U sklopu radionice scenarija kratkometražnog igranog filma Palunko 12, koju su vodile scenaristice Jasmina Kallay, Irena Krčelić i Jelena Paljan, najboljim je proglašen scenarij pod naslovom Minjonja njanjonja Josipa Lukića te ćemo ga u produkciji HFS-a gledati u Kockicama na ZFF-u 2015. godine. Posebno priznanje osvojio je Miloš Popović za scenarij Autoput, dok je nagrada za najbolji projekt u razvoju u sklopu programa Pitching Shorts pripala Mateji Posedi za film Moj brat.
 
Na 12. ZFF-u prikazano je preko 150 filmova u 12 programa na šest lokacija. Festival je posjetio najveći broj gostiju dosad, njih više od stotinu, a i program Industrije – popratnog dijela festivala namijenjenog filmskim profesionalcima – također je bio najbogatiji dosad. Kroz festival je već prošlo 30-ak tisuća posjetitelja, a program se nastavlja i u nedjelju 26. listopada kad će reprizno biti prikazano nekoliko naslova iz glavnog i popratnih programa te program Dan LUX filma ostvaren u suradnji s Europskim parlamentom.
 
 
photo: ZFF Press/Julien Duval, Filip Trezner, Tin Vuković
 
Objavljeno: 26.10.2014. u 13:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p