KULTURA

Znate li da postoji knjižnica u čijoj se ponudi nalaze isključivo - knjige o modi?

Knjižnica na čije police bismo rado zavirili!
Iako živimo u dobu tehnologije koje nam omogućava da u svega nekoliko klikova dođemo na najdražih knjiških naslova, postoji nešto posebno u knjižnicama što ekran ipak ne može zamijeniti. Taj miris knjiga, procedura posudbe te u konačnici opipljive stranice, i dalje su nezamjenjiv osjećaj, stoga nas vijesti da se usprkos svemu, otvaraju nove knjižnice - iznimno veseli.
 
International Library of Fashion Research je ime prve modne knjižnice na svijetu s adresom u Oslu. Naime, iza ovog inovativnog koncepta krije se probitačna modna urednica Elise By Olsen koja je iznimno mlada, ali već iza sebe ima zavidnu karijeru i utjecaj u modnom svijetu. Olsen u ovom projektu nije bila sama, već ga je osmislila s poznatim modnim teoretičarem Stevenom Markom Kleinom nakon čije je smrti nastavila s realizacijom.
 

Ova knjižnica je po mnogočemu posebna, a ponajviše po tome što ćete na njezinim policama moći pronaći neke od najrjeđih naslova, ali osim knjiga, tu se nalaze i brojni magazini i slične publikacije poput lookbookova, bilješki i dr. koji su važan dio pop i modne kulture. Knjižnica je dio kampusa norveškog Nacionalnog muzeja te ju svi mogu posjetiti, a u planu je i digitalizacija sadržaja kako bi isti bio dostupan svima i kako bi se širilo modno znanje te olakšala pristupačnost materijalu za znanstvena istraživanja na modnom polju.

Stoga, ako uskoro planirate posjetiti Oslo, ovu lokaciju svakako stavite na ‘to do’ listu, a mi se osim fizičkom posjetu, veselimo i online varijanti te uživanju u zanimljivom štivu koje će na dati dublji uvid u fenomen mode!

Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 04.12.2022. u 14:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p