LIFESTYLE

'Zvir' nagrađena u Cannesu posebnim priznanjem

Film Miroslava Sikavice nagrađen u programu Directors’ Fortnight

zvir miroslav sikavica cannes 
Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice, snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, nagrađen je posebnim priznanjem nagrade Illy (Illy Prize – special mention) u programu Directors’ Fortnight (franc. Quinzaine des réalisateurs / hrv. 15 dana autora). Zvir je premijerno prikazan u četvrtak, 19. svibnja u spomenutom programu, koji se još od 1969. odvija paralelno uz program Filmskog festivala u Cannesu, predstavljajući publici nova redateljska imena i autore snažnih i jedinstvenih poetika.

Film kroz realističnu priču tematizira kompleksnu problematiku divlje, bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini, no čineći to pritom narativno suptilno i sažeto. Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani Oblak (2011.), film o najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu, Luki Ritzu. Zvir je njegov drugi kratkometražni igrani film, a u kratkometražnu selekciju programa Directors’ Fortnight uvršten je zajedno s deset drugih filmova. Uz posebno priznanje filmu Zvir, peteročlani međunarodni žiri glavnu nagradu kratkometražne sekcije (nagradu Illy) dodijelio je filmu Chasse Royale u režiji Lise Akoka i Romane Gueret.
 
miroslav sikavica 
Žirijem je predsjedala glumica Adèle Haenel, jedna od najvećih mladih francuskih glumačkih snaga, koja je ujedno ostvarila glavnu ulogu u novom ostvarenju Jean-Pierrea i Luca Dardennea, La fille inconnue, predstavljenom ove godine u službenom natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu. Među članovima ovogodišnjeg žirija bili su, između ostalih, i Michel Merkt, jedan od producenata filma Karta do zvijezda Davida Cronenberga, te redatelj Thomas Cailley, čije je nagrađivano debitantsko ostvarenje Les combattantts predstavljeno u programu Directors’ Fortnight prije dvije godine.

Autori scenarija filma Zvir su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju zaslužna je Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler Filma. Film Zvir sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
cannes zvir 
 
Foto: PR
Objavljeno: 23.05.2016. u 12:00

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p