FILM I TEATAR

Lars Von Trier ponovno šokira

Novi horor iz tvornice danskog redatelja

Kritičari su poslali jasnu poruku: ovaj film nikada nije trebao biti snimljen! Najnoviji film danskog redatelja „The house that Jack Built“ je do kraja projekcije pogledalo samo 100 ljudi dok su ostali napuštajući kino dvoranu komentirali kako je ovaj put danski redatelj „otišao predaleko“. Stari marketinški trik ili?

Uoči premijere krvavi trailer prikazuje psihopatskog protagonista kojeg je utjelovio gotovo zaboravljeni Matt Dillon. Radnja filma je smještena u Washington, sedamdesetih i osamdesetih godina te prikazuje 12 godina u životu „vrlo inteligentnog“ serijskog ubojice. Uma Thurman i Riley Keough odigrali su cameo uloge kao Dillonove žrtve. Unatoč prethodnim upozorenjima, publika i kritičari su ostali u šoku, a Twitter je naravno gorio.

Prošle godine, kada je otkriveno kako von Trier radi na ovome projektu, naveo je američkog predsjednika Donalda Trumpa kao inspiraciju. Prema intervjuu s redateljem, „The house that Jack built“ bi trebala biti usporedba s trenutačnom politikom situacijom u SAD-u – osobito uspon novog republikanskog predsjednika. Za Guardian je izjavio kako će film slaviti „ideju da je život zlo bez duše što je nažalost potvrđeno trenutačnim usponom Homo trumpusa – kralja štakora“.

Ovo je dramatičan povratak von Triera koji je 2011. godina proglašen persona non grata u Cannesu nakon izjava o Hitleru i nacizmu. „Godinama sam radio filmove o lijepim ženama, a sada sam napokon napravio film o pravom zlu“, napisao je u PR objavi. Poznavajući dosadašnji rad kontroverznog redatelja čudi ovakva reakcija filmskih kritičara i znalaca ili im je bila prijeko potrebna promocija pošto nećemo se lagat nisu još uvijek na razini američkog Oscara?

Foto: IMDB. Video: YouTube
Objavljeno: 16.05.2018. u 10:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p