LIFESTYLE

Lijep japanski običaj koji slavi proljeće i odaje počast prirodi

Ritual koji bismo rado usvojili 
sakura
Svake godine, od kraja ožujka pa sve do početka svibnja, Japan se umata u svoj prepoznatljivi, nježno ružičasti omotač. Gradska džungla dobiva svoju tradicionalnu romantičnu presvlaku, pretvarajući se na nekoliko tjedana u kulisu za istinske junake proljeća i prve glasnike iščekivanog godišnjeg doba, rascvjetana stabla trešnje.

U tom periodu, i gradski su parkovi puniji no obično. Gomile se Japanaca svih dobnih skupina slijeva na popularne i manje popularne zelene punktove, s jednom mišlju vodiljom – zajednički uživati u ljepoti trešnjinog cvijeta. Tradicionalni je ovo običaj promatranja rascvjetanih krošnji trešnje koji je u Japanu toliko cijenjen da ima i svoje ime – hanami. Ostatku svijeta možda običan čin, za Japance označava proslavu proljeća koja se održava još od 9. stoljeća kada su se počela organizirati druženja ispod rascvjetanih trešnji na carskom dvoru koja su pratila recitiranja pjesama aristokrata.

sakura
sakura
Danas se period sakure, odnosno cvata trešnje, slavi piknicima u gradskim parkovima ili samo šetnjama kojima se odaje počast divnim i kratkotrajnim glasnicima proljeća. Mjesto se na livadama teško može naći ako se unaprijed ne rezervira, a masovna druženja na kojima se često i zapjeva i zapleše, prati i set pravila poput onoga da se prema rascvjetanim trešnjama odnosi s poštovanjem, ne povlače se grane i ne stoji se iznad korijena stabla.

sakura
sakura
Ova lijepa japanska tradicija rezultira doista nezaboravnim doživljajem. Čak i u užurbanim svakodnevicama na tren se staje te se odaje počast ljepoti prirode, sadašnjem trenutku, slavi se život i naprosto se raduje. Unatoč tome što naši parkovi možda nisu ispunjeni stablima trešnje poput onih u Japanu, lijep je ovo običaj kojim se podsjeća na ono iskonsko, stoga smo mišljenja kako bi ga se, barem na osobnoj razini, vrijedilo početi prakticirati.

sakura

M.M.
Foto: Instagram 
Objavljeno: 17.04.2017. u 10:28
Tagovi: Japan

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p