LIFESTYLE

Ljekarna koja umjesto tableta propisuje – stihove!

Poezija kao lijek za niz emocionalnih teškoća

U engleskom gradiću Bishop Castleu otvorena je prva svjetska ljekarna poezije koja se naizgled pretjerano i ne razlikuje od tradicionalne ljekarne, no svojim pacijentima pruža pomoć na potpuno drugačiji način; umjesto medicinskih lijekova, Poetry Farmacy prepisat će vam – poeziju!

Ovaj kreativni koncept započeo je zahvaljujući strastvenoj ljubiteljici poezije Debori Almi, u svojim krajevima poznatijoj kao "hitna pjesnikinja", koja je odlučila otvoriti službeni dućan nakon višegodišnjeg putovanja u svojim kolima hitne pomoći koje je koristila isključivo za pružanje potpore onima kojima je to potrebno. Redovito je obilazila različite institucije, škole i događaje duž cijele zemlje, dijeleći prikladne pjesme, odabrane sukladno stanju pojedinog pacijenta. Danas, u ljekarni poezije koju je otvorila zajedno sa svojim suprugom, Jimom Sheradom, možete rezervirati i sastanak nakon kojega ćete dobiti nešto personaliziraniji recept, a u prostoru same ljekarne nalazi se i prostor za radionice te dućan s poklonima.

‘’Dugi niz godina svjedočim utjecaju koje poezija ima na ljudsko raspoloženje. Toliko puta sam prijateljima slomljenih srca dala pjesme prigodne za njihovo stanje i zaista, poezija djeluje umirujuće'', izjavila je Deborah. ''I sama sam više puta prolazila kroz teške životne situacije i i trebalo mi je nešto što će me primiriti. Kupnja ambulante i pisanje poezije zaista su mi pomogli. I tako sam htjela izliječiti i druge – kroz poeziju'', nastavlja.

Prva je to ljekarna ovakvog tipa na svijetu, a stanovništo Bishop Castle gradića vrlo je pozitivno reagiralo na ovaj potez koji je ovaj mali engleski gradić, barem na trenutak, smjestio u centar zbivanja te na svoje ulice privukao ljubitelje poezije iz različitih dijelova svijeta.

Objavljeno: 25.01.2020. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p