LIFESTYLE

Ljudi, gdje nam je nestalo strasti?

Jesmo li postali generacija antiromantičara?

Ljubavna priča započeta ljetnim hitom „Señorita“ pretvorila je mlade pjevače u omiljeni novi par. Nedugo nakon, dobila je negativu vibru – jer su se Shawn i Camila malo previše zaigrali kraj košarkaškog terena. Doduše, je li to stvarno vrijedno tolike kritike na Internetu?

Svi znaju za mog „Francuza“, ali zapravo niste znali da ih imam dvoje. Drugi mi je, doduše, profesor, ali pripomaže mi bolje upoznati njihovu kulturu i upravo su razlike između Hrvata i Francuza ono gdje često povlačimo paralele. Tako sam naučila kako on, kao i njegovi prijatelji, ne mogu pratiti Hrvate u količini ispijenih alkoholnih pića (kaže, već je i natjecanje sa ženom puno!), kako Hrvati nemaju naviku izlaziti poslije posla i provoditi se i tijekom tjedna dok je to Francuzima vrlo normalno, no zato su nam cure stvarno lijepe – ljepše nego Francuskinje! Ipak, ništa me nije šokiralo kao izjava kako je očito da ne živimo punim plućima, čak ni kada smo zaljubljeni. „Ti ovdje ne znaš kada je netko prijatelj, a kada cura i dečko. Svi uvijek izgledaju isto“, jedan je od njegovih komentara na dating life u našoj metropoli. „U Francuskoj uvijek znaš tko je par, a tko prijatelj. Ako si zaljubljen, uvijek se malo dodirujete, grlite, ljubite... Posvuda, i u kafićima, kinima i na ulici. Ako je netko u vezi i ne ljubi se – to nije ljubav“, slušam ga dok objašnjava, razmišljajući kako mi njegov komentar djeluje malo radikalno. Ipak, morala sam mu priznati da parove vidim kako se ljube samo kada su pijani u klubu.Nikad nisam vidjela problem u izmjenjivanju nježnosti na javnome mjestu. Djeluje mi iskreno i nagonski, pomalo animalistički, ali s mjerom. Ponekad jednostavno ŽELIŠ poljubiti partnera usred punog kafića. S druge strane, tu su onda Shawn i Camila, za koje mislim da bi čak i moj profesor iz francuskog rekao da su „pretjerali“. Naime, mladi je par proveo čitavu košarkašku utakmicu u izmjenjivanju nježnosti. Camila mu je doista obješena oko vrata baš na svakoj fotografiji. I da su na filmskoj premijeri – super, može, slatki ste nam. Čak i da su na kakvoj dodjeli nagrada – ljubite se do preksutra! No u prvom redu košarkaške tekme... O čemu mi pričamo?


Camila Cabello i Shawn Mendes

Dok stručnjaci tvrde kako zvijezde stavljamo na neki pijedestal gdje ih doživljavamo uzvišenijima od prosječnog ljudskog bića pa upravo radi toga njihovo izmjenjivanje poljubaca doživljavamo kao nešto pretjerano, suviše plebejski od tako uzdignutog para – postoji tanka granica između smislenog i besmislenog. Svaki ljubavni dodir je itekako smislen, ali zašto onda platiš ulaznice za tekmu i ne pogledaš je kako spada? Besmisleno je ići na takvu zajedničku aktivnost i onda je „potratiti“ na ono što si mogao raditi kod kuće na kauču. To mi je, rubno, kao da su odlučili otići na tečaj jahanja pa spojili konje da se mogu „žvaliti“ u galopu.Istina je da ta „faza medenog mjeseca“ parove pretvori u zombije željne seksa, ali što je s ostalim benefitima odnosa? Nije li kvalitetno provođenje vremena bez jezika u grlu također na listi prioriteta? S druge strane, ne razumijem niti silne Internet komentatore (najčešće pripadnike generacije Z?!) koji ih napadaju da su neodgojeni i neukusni. Usudila bih se reći kako se puno toga može nazvati lošim bontonom, ali da se ne treba možda svih pravila pridržavati kao pijan plota. Baš svi, bez iznimke, bismo trebali imati jednako pravo iskazati svoju ljubav partneru u bilo kojem trenutku, jer na kraju priče – ako ne želiš gledati nekoga tko se ljubi, nitko te ne tjera da to radiš. Nisu li odrasli bili ti koji su kudili napaljene tinejdžere da se ne hvataju u školi, a ne da su se tinejdžeri međusobno osuđivali? Ne bih voljela da imamo nove generacije pune toliko čednih mladića i djevojaka – niste li čuli da nam je natalitet u padu? Uz toliku količinu mržnje i osude na svijetu, mislim da je baš lijepo vidjeti ljude koji u toj pomalo infantilnoj mjeri šire ljubav, pa makar ponekad to radili i u ne baš smislenim situacijama.


Sa mnom se složila i Dora Predojević kojoj je PDA (public display of affection) zapravo simpatičan; „Volim raditi razliku između izmjenjivanja nježnosti i javnog žvaljakanja jer sve ima svoju mjeru. Nemam problem da se javno pokazuju osjećaji i da pokažeš kako voliš svog partnera, ali naravno ovisi o tome koliko daleko zapravo ideš, na kojem si mjestu itd. Osobno, kada stavljam sliku na Instagram s dečkom, neću staviti baš neku gdje se vide jezici, već gdje smo bliski i gdje se grlimo, ali na kraju krajeva, tko voli neka izvoli. I dapače, zna mi to biti i jako slatko“, objasnila je Dora i zapravo idealno upotpunila moju zadnju misao.

Nije na nama da odlučujemo kako bi se drugi trebali ponašati, ali ne bi nam falilo da smo manje kritični na tuđi izbor – kako u svemu, tako i u iskazivanju ljubavi. Malo maženja u javnosti dobro je za svaki par, a očito će poslužiti i ovima koji su single pa će znati kome da ne prilaze. Ugledajmo se malo na Francuze, ipak je to narod koji pošteno zna uživati u životu!
Foto: Getty Images, Unsplash, Instagram
Objavljeno: 23.11.2019. u 09:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p