LIFESTYLE

Magična Tajna večera inspirirana književnošću

Zavirite na osječku večeru Filipe Sorko 
Filipa Sorko Tajna večera
O
vogodišnja Noć knjige u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek imala je jedan tajni i posve drugačiji dio programa. Kako je tema Noći knjige u osječkoj knjižnici ovoga puta bila hrana i kultura, nije bilo druge nego upitati Filipu Sorko bi li htjela svoju Tajnu večeru dovesti u prostore ove reprezentativne secesijske vile. Ideja je polučila oduševljenje i ponuda je objeručke prihvaćena.


Knjige, književnost i prostor knjižnice tim popularne Tajne večere je više nego inspirirao te su već pozivnice mogle naslutiti koja je točno tema ovog puta. Gosti su u svojim poštanskim sandučićima pronašli pozivnice u obliku naslovnica vintage i retro kuharica, a svatko je dobio drugačiju. Ono što je također dalo naslutiti da će se na nadolazećoj Tajnoj večeri sve vrtjeti oko knjiga bio je zadatak kojeg su gosti dobili. Naime, svi su trebali sa sobom na večeru ponijeti jednu svoju staru, pročitanu knjigu koju su spremni proslijediti dalje.

Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Prostorija koju su Filipi i njenom timu djelatnici knjižnice ustupili na korištenje zbilja je posebna i bajkovita. Na prvi je pogled bilo jasno kako će zidovi prekriveni velikim, starinskim, drvenim ormarima i prepunim knjigama poslužiti kao savršena kulisa magičnoj književnoj Tajnoj večeri koja se sprema. U nastajanju ove Tajne večere stradale su ipak samo dvije knjige. Od stranica iz starog debelog engleskog rječnika napravili su 12 metara dugačak stolnjak, a menije su isprintali na kičaste ilustracije hrane, večera i stolova iz kuharice s početka osamdesetih.

Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Kako se kreativan tim unio u temu, jela na jelovniku dobila su imena poznatih književnih djela i pisaca. Tako su se na njemu našli kokteli koji su dobili ime po Bukowskom, piscu koji je volio zaviriti malo dublje u čašicu. Hladno predjelo, tatarski biftek, nazvan je Hrabri, novi svijet, jer bi neki rekli da je ipak malo hrabrosti potrebno kako bi se probalo i jelo sirovo meso. Krema od bijeloga graha s brizlama u pistaciju dobila je ime Ponos i predrasude, sporo kuhana janjeća koljenica Otelo, a desertu, mouseeu od bijele čokolade s bosiljkom, najbolje je odgovaralo ime poznatog književnog djela Lolita.

Goste koji su pristizali s knjigama pod rukom, dočekalo se ispred osječkog kina Europa te ih od tamo, polako, pješke preko parka, dovelo na pravu tajnu lokaciju večere. No, u knjižnicu nisu ušli na glavni ulaz gdje obično ulaze kada dolaze posuđivati ili vraćati knjige već kroz dvorišni ulaz koji je inače rezerviran samo za djelatnike. Kroz visoki, starinski, kameni hodnik, popeli su se u tajne odaje i arhive knjižnice.

Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Slavonci, kakvi već jesu - topli, veseli, opušteni i prijateljski nastrojeni, bili su savršena ekipa koja se našla oko stola Tajne večere. Svi redom gurmani, spremni na nove izazove i avanture, odmah su se međusobno upoznali i započeli vesele razgovore.

U prostorima Knjižnice dočekala ih je i pozdravila djelatnica koja im je, kako bi ih uputila i otkrila im nešto novo, ispričala ponešto o posebnosti same prostorije u kojoj će večerati. Upravo u toj prostoriji, u ormarima poznatog osječkog gradonačelnika Hengla, smještena je zavičajna zbirka, najvrjednija zbirka knjižnice, kao i Henglov masivan stol i kožna stolica iz koje je vladao gradom.

U pauzi između jela, kako bi se gosti za stolom još bolje upoznali i međusobno povezali, napravili smo malu razmjenu knjiga. Gosti su izvlačili kartice s imenima te su međusobno razmjenjivali svoje knjige, upoznavali se, prepričavali anegdote i davali preporuke.

Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
I ovoga puta gosti s večere nisu otišli praznih ruku. Kao mali znak pažnje složili su se paketići u kojima su se našli Gardenolo Organic biljni čajevi, vrećica svježe mljevene talijanske Pascucci kave, mala kuharica izdavača Znanje te platnena vrećica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u koju su mogli spakirati sve svoje poklončiće.

U stvaranju i ove Tajne večere, svojim proizvodima, rado su pridružili mali i veliki lokalni proizvođači, koji su prepoznali potencijal organiziranja ovakvih evenata u svojem gradu. Svježe, domaće i lokalno meso iz mesnica Ravlić, Filakov baranjsko voće i povrće, erdutska vina Siber, tortu iz kultne osječke slastičarnice Waldinger i Sokiće od jabuke OPG-a Šimunović. Sve su to proizvodi vrlo bliski i dragi Osječanima i Slavoncima. Povezivanjem svih ovih kvalitetnih proizvoda kroz jednu lijepu i jedinstvenu gastro priču stvara se nešto novo te se potiču ljudi da se hrane dobro i zdravo, da razmišljaju što konzumiraju i da uživaju u tome te potiču svoju lokalnu gastro i eno scenu.

Ako želite biti dio neke od sljedećih Tajnih večera, pratite obavijesti na službenom Facebook profilu, kao i na Instagramu.

Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Filipa Sorko Tajna večera
Foto: Tomislav Šilovinac
Objavljeno: 26.04.2017. u 14:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p