MATEA MARTEK

Mali trikovi velikih Instagram cura: blue.ridinghood

Mističnost, priroda i obilje ljubavi na jednom od najuspješnijih domaćih profila
instagram
Na njenom Instagram profilu nećete vidjeti klasične flat lay fotografije make upa, jutarnje kave, cvijeća ili hrane. Pri skrolanju vas neće dočekati nijedna modna kombinacija, a ni egzotična plaža s drugog kraja planete. Insta svijet @blue.ridinghood je sasvim nešto drugo. Ispunjen mirom, godišnjim dobima, jezerima, planinama, šumama i puteljcima, čak i ako ste samo promatrač omogućit će vam bijeg iz svakodnevice jednim potezom po ekranu mobitela.

Upravo je zato profil blue.ridinghood poseban, a njegov uspjeh, osim sjajnih fotografija, dokazuje i 113 tisuća pratitelja. Pitate li autoricu čemu zahvaljuje ovakvu vojsku pratitelja, i to vrlo aktivnih, reći će vam kako je trik u iskrenosti i uzajamnom poštovanju. Dodajte tome oko za fotografiju, strast i malo magle, odnosno magije, kako je Marijana voli nazivati, i dobili ste jednu vrlo uspješnu i autentičnu Instagram priču, daleko od klišejiziranih ženskih motiva. Insta odmor za oči, srce i dušu.

blue.ridinghood
#Motivi

Ja sam u potpunosti u prirodi i to fizički, duhom, mentalno i s fotićem! Obožavam prirodu, planine su mi drugi dom, šume i drveće jedan od dražih motiva za fotkanje, a još kad se dogodi da je i magla tamo negdje, e tad je sve upravo savršeno!

#UčestalostObjava
Sad objavljujem puno manje nego prije. Nekada bih dnevno provodila 3-4 sata na Instagramu, a od prije godinu dana puno manje jer je Facebook napravio promjene na Instagramu koje baš i nisu motivirajuće za Instagramere. Ali, i dalje ne odustajem! Objavljujem 2-3 fotke tjedno, a pravila su jednostavna, ako nemaš vremena za angažman sa svojim followerima, onda bolje niti ne objavljuj. Poanta Instagrama je interakcija, i za nju je najvažnije odvojiti vrijeme. Dakle, u danu, i to onda kada imam slobodnog vremena za interakciju, objavljujem i novu fotku.

#Kamera
Moj Instagram je nastao i izgrađen je na fotkama koje su fotkane mobitelom i editirane mobilnim aplikacijama. Krenula sam s iPhone 4 uređajem, pa prešla na iPhone 5S i sada fotkam iPhone 6S telefonom. Ono što bi me u potpunosti zaokupljalo su brojne aplikacije za uređivanje fotki koje su upravo dostupne za iOS, pa otud i moja ljubav prema Appleu. No, od trećeg mjeseca ove godine fotkam fotićem po prvi puta i tu sam se počela zaljubljivati u fotografiju u potpunom smislu riječi. Za mene je to beskrajan svijet o kojem znam vrlo malo pa učim o procesu nastanka fotografije, o mogućnostima mog aparata, gledam i YouTube videe o tome, pa pročitam neku knjigu itd. Shvatila sam da samo vježbanjem i brojnim pokušajima i pogreškama možeš napredovati u učenju. Ali, bez obzira na fotoaparat, u meni stalno i dalje kopa neki gadget worm koji mi ne da mira, pa i dalje koristim appove, tražim po YouTubeu kako, primjerice spojiti taj moj fotić koji nema wifi na wifi, pa fotke odmah prebaciti na mobitel (i našla sam neko rješenje!), pa i dalje editiram, testiram appove i zabavljam se.

blue.ridinghood
blue.ridinghood
blue.ridinghood
#Aplikacije

Više ih je. Krenem sa Snapseedom, pa otvorim Afterfocus (za fotke s mobitela, ne i za one s fotića) za fokusiranje i stavljanje nekog detalja u prvi plan, dodam neki filter, najčešće u VSCO appu, nekad u PicFxu, Mextures mi je dugo bila jedna od najdražih aplikacija, a tamo ćete u Atmospheric bundle teksturama naći i teksture s mojim potpisom. Facetune – dame zbog ovog appa ćete mi biti zahvalne!

#Filteri
Nemam najdraže Instagram filtere. Ne koristim filtere u Instagram aplikaciji i ne znam tko ih koristi. Znam samo da bih i ja i moji followeri isprobali neki novi filter koji Instagram izbaci fore radi i taj dan, ali tu bi stalo sve.

#MojiPratiteljiNajvišeVole...
Magluštinu i šumu, dark edite i spooky scene!

#SavjetZaDobivanjeVišeFollowera
Ljubaznost, iskrenost, pristojnost. Ljubav na Instagramu koju pokazuješ kroz likeove i komentare prema drugim Instagramerima se stostruko vraća. To je najljepše na Instagramu, obožavam tu mrežu. Riječ koja se najviše koristi tamo je hvala, kad bi ih barem netko mogao izbrojati! Komentari da moj rad nekome može biti inspirativan ili da me se netko sjeti kad ide fotkati, pa to su najljepši komplimenti koje sam ikada dobila! Znači, lijepo se lijepim vraća.

blue.ridinghood
blue.ridinghood
blue.ridinghood
#NikadNeBihObjavila...

Ne znam, teško je reći jer sad objavljujem ono što želim, tako da tamo već i nije objavljeno sve ono što ne bih. Ali evo, ne bih nikad svoj profil koristila za prodaju proizvoda ili klasično oglašavanje nekog branda. Ako se sjećate vremena kad je cijeli Instagram bio prepun Daniel Wellington satova. I ja sam dobila tu poruku od njih, da će mi poslati sat koji mogu zadržati, a da ga ja ispromoviram na svom profilu. Sve to skupa je meni izgledalo da ja narušavam vrijednost svog brenda i svog imena prodavajući danas jedan proizvod, sutra drugi itd. Uostalom, i sama cijenim manje Instagramere koji se prodaju za sve i svašta, pa su to razlozi zašto to ne radim.

#SuradnjeSBrendovima
Mislim sve pozitivno o suradnji s brandovima koji imaju veze s fotografijom, s Instagramom, s mobilnim aplikacijama, s foto magazinima, modnim brandovima koji opet imaju veze s fotografijom i nekom vrstom fotografije itd. Apsolutno mi to ima smisla. Recimo, dogodilo se da sam surađivala s Mexturesom, kreirala sam svoje filtere i oni su ih ponudili u aplikaciji u bundlu. Druga suradnja je bila s Lightdistortions aplikacijom koju sam testirala, objavila fotku i zaradila neke novce, Lorystripes aplikacija itd. Klasična suradnja s brandovima na način da ja objavim fotografiju proizvoda na svom profilu apsolutno nema smisla, Instagram nije platforma za takve stvari i to dugoročno ne može donijeti koristi nikome. Ali se to svejedno radi, i brojni celebrityji to kod nas rade. Ja Instagram radim iz ljubavi, i to je moj jedini motiv.

blue.ridinghood
#NaTuđimProfilimaPrvoGledaš...
Volim fotografije koje pričaju neku priču. Foto storytelling je nešto što me najviše zna zaokupirati. Takve fotke su mi najčešće inspirativne i motiviraju me da pogledam svijet na drugačiji način, da promijenim perspektivu, da se sjetim nekih stvari koje mi možda prije toga ne bi pale napamet. Ako vas zanima koje me fotke privlače, pogledajte kolekciju u MountainStories hubu koji sam sama pokrenula prije otprilike 4 mjeseca. Taj je hub svojevrsna virtualna galerija koja okuplja fotografe koji vole slične foto priče s planina, iz šuma, s kampiranja, planinarenja itd. Hub postoji isključivo zbog Instagramera da bi promovirao rad vrhunskih fotografa koje vrijedi pratiti.

#NajdražiInstaProfili
Fursty, odnosno profil Dylana Furstà, pratimo se već godinama. I wannabe Dylan. Konsta Punka à Finac kojeg isto tako znam već godinama, mladi dečko koji sa svojih 20 i kusur godina zarađuje više nego njegov otac, predivan dečko, upoznali smo lani kad sam bila u Finskoj. Ima ih jako puno najdražih, ali ovaj bi izdvojila kao treći ne zato što mi je najdraži, nego samo da vidite koliko posebnih inspirativnih stvari ima na instagramu. Pogledajte Permillion 44.

#InstagramVolišJer...
Prije otprilike četiri godine, kad sam imala svo vrijeme svijeta za razmišljanja o samoj sebi, kad sam shvatila da čovjek u životu treba raditi ono što voli, što god to bilo, a ne ono što misli da bi trebao jer to drugi očekuju. Pa sam se prepustila svemu onome što sam osjećala da trebam. I tada, sve ono što nosiš u sebi napokon izađe na vidjelo na tvoj vlastiti način, i ima oblik koji je svojevrstan samo tebi. Nije li to divno!

blue.ridinghood
blueridinghood
Foto: blue.ridinghood
Objavljeno: 03.10.2016. u 13:42

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p