LIFESTYLE

Na što sve morate biti spremni prilikom kupnje štenca?

Slatke brige koje obožavamo!

Kućni ljubimci su sastavni dio većine kućanstava jer vrlo je lako za primijetiti kako su parkovi prepuni šarmantnih psića, a domovi mačaka i ostalih životinja koje je adekvatno imati u zatvorenom kućnom prostoru. Kada govorimo o psićima, nema veće radosti od one kada je došao dan za odlazak po maleno štene koje će od sada biti ravnopravni član obitelji te se pred vašim očima pretvarati u odraslog psa.

Dolaskom malenog psića u obitelj, neke stvari se mijenjaju. Naime, ako se radi o vašem prvom iskustvu sa psima, vrlo je važno da shvatite kako su maleni psi vrlo slični malenim bebama, odnosno nisu u potpunosti svjesni prostora, nestašni su i zaigrani, no vrlo brzo uče. Dolaskom psa u startu imajte spreman njegov krevetić na koji ga navikavajte od prvog dana te potrepštine za odlazak u šetnju. Također, nabavite i pelene za pod ili novine jer će psić u početku nuždu obavljati u stanu. Nakon što ste nabavili sve potrebno, vrijeme za najbitniji element, a to je odgoj.


Ovisno o karakteru, ali generalno gledajući štenci su neizmjerno zaigrani i veseli, pa u to veselju mogu biti i malo neposlušni. Metode odgoja pasa pomno su opise na internetu te se u potpunosti možete osloniti na njih ili priupitati prijatelje koji imaju iskustva sa psima. Ono što nikako ne smijete napraviti je izgubiti strpljenje, vikati ili posegnuti za silom zato što ćete tako stvoriti kontraefekt te će psić postati sve gori i neodgojeniji. Za odgoj treba vremena i volje, pa ako ga niti u ideji nemate, radije izbjegnite neugodne situacije. Živite li u zgradi, moratr naučiti novog psića da ne laje u stanu jednom kada ostane sam. Neki psići to jednostavno ne rade ,no većima će ipak biti prestrašena stoga mu ostavite poznate igračke, televiziju i vježbajte. Vikedima napuštajte stan na 15 minuta i vratite se te s vremenom povećavajte vrijeme vašeg izbivanja. Tako će psić shvatiti da se vi vraćate te više neće lajati kada stane sam. Trik je u tome da ga ostavljanju morate učiti čim stigne jer što je duže cijelo vrijeme s vama, teže će ostajati sam.

Sljedeći element tiče se vašeg slobodnog vremena koje ćete ispunjavati izletima u prirodu, druženju s prijateljima ili putovanjima. Jednom kada imate psića, on postaje sastavni dio svih vaših aktivnosti, stoga bilo kakva putovanja ili slično morate prilagoditi i njemu. Naravno, ako imate pouzdane prijatelji ili obitelj koja živi blizu da njima možete ostaviti psića, no imajte na umu da to ne može biti duži period. Pas je obaveza na koju morate biti spremni, zahtjeva ponešto odricanja i strpljenja, no sve to pada u zaborav kada spoznate da imate vječnog prijatelja kojem ste upravo vi glavna i najdraža osoba u životu.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 26.05.2019. u 00:00
Tagovi: pas

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p