DOGAĐANJA

10 proljetnih izložbi zbog kojih vrijedi krenuti na put

Što je na rasporedu u galerijama i muzejima diljem Europe?

 
Kulturnih događanja unutar granica naše zemlje ne manjka, no poželite li ovoga proljeća spojiti ugodno s korisnim ili jednostavno tražite priliku da nakratko pobjegnete, kao izlika vam može poslužiti cijela plejada zanimljivih izložbi koje se održavaju diljem Europe.
 
Alexander McQueen/Savage Beauty
Jedno od najvećih i najiščekivanijih modnih događanja aktualne godine jest izložba Alexander McQueen: Savage Beauty u londonskom Victoria and Albert Museum. Moći će se pogledati od 14. ožujka do 19. srpnja 2015., a zanimljivo jest da je originalna izložba održana 2011. godine u New Yorku proglašena najpopularnijom modnom izložbom u povijesti.
 
Guy Bourdin

Do sada najveća britanska izložba radova legendarnog francuskog modnog fotografa Guya Bourdina na rasporedu je do 15. ožujka u Somerset Houseu u Londonu, a sadržat će preko stotinu radova iz umjetnikove četrdesetogodišnje karijere.

Women Fashion Power
 
Fenomen ženske mode i njene evolucije u posljednjih 150 godina tema je izložbe Women Fashion Power u londonskom Design Museum. Trajat će sve do 26. travnja i kroz 25 snažnih ikoničnih žena iz različitih sfera te njihovih modnih filozofija, secirat će modu u službi karijere i uspinjanja na društvenoj ljestvici.
 
Late Rembrandt Amsterdam
Nađete li se uskoro u Amsterdamu, predlažemo da svratite u Rijksmuseum jer se od 12. veljače do 17. svibnja održava izložba Late Rembrandt. Prema najavama, ovo bi mogla biti jedna od najvećih izložbi u posljednje vrijeme, a riječ je o 90 djela umjetnika koji je živio i radio u Amsterdamu do svoje smrti 1669. godine.
 
Leonardo da Vinci

Najveća izložba djela Leonarda da Vincija ikada održana u Italiji spektakularno će zauzeti središnje mjesto sajma Expo 2015 u Milanu i svakako je jedna od najznačajnijih izložbi u Europi ove godine. Popratite je od 15. travnja do 19. lipnja u Palazzo Reale.

Roya Lichtensteina
 
Zaputite li se u Edinburgh u periodu od 14. ožujka 2015. do 10. siječnja 2016., svratite na izložbu djela Roya Lichtensteina u Škotskoj nacionalnoj galeriji suvremene umjetnosti, gdje će vas dočekati tri prostorije kultnih, ali i novijih djela slavnog pop umjetnika.
 
Edvard Munch
Spadate li u obožavatelje ekspresionizma Edvarda Muncha, razveselit će vas činjenica da će u Madridu biti izloženo osamdesetak djela norveškog slikara koja ćete moći pobliže razgledati od 6. listopada 2015. do 17. siječnja 2016. godine.
 
Jackson Pollock/Tate
Izložbu Jacksona Pollocka u muzeju Tate Liverpool bit će moguće posjetiti od 30. lipnja do 18. listopada i bit će usmjerena na manje poznatu stranu apstraktne ekspresionističke umjetnosti.
 
Diego Velázquez
Pariz će u periodu od 25. ožujka do 13. srpnja slaviti jednog od najvećih majstora zlatnog doba španjolske umjetnosti, Diega Velázqueza. Prva velika francuska izložba najvažnijeg portretista baroka koncentrirat će se na umjetnikovo ranije stvaralaštvo i definitivno je vrijedi staviti na must see listu.
 
Quay du Branly Museum
Urbane putnike mogla bi oduševiti neobična pariška izložba o povijesti i značenju tetoviranja kroz stoljeća, a mjesto radnje je muzej Quay du Branly Museum, i to od 6. svibnja do 18. listopada.
 
Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
Ljubitelji lika i djela ikonične Audrey Hepburn svakako moraju posjetiti National Portrait Gallery u periodu od 2. srpnja do 18. listopada, kada će se održati izložba Audrey Hepburn: Portraits of an Icon, ilustrirajući i slaveći život glumice i modne ikone od njezinih najranijih dana.
 
 
M.M
Foto: Guy Bourdin/Louise Alexander Gallery, Skin/Danny Payne, Musee du Quay, Roy Lichtenstein, Audrey Hepburn/National Portrait Gallery, Jackson Pollock
Objavljeno: 03.02.2015. u 13:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p