DOGAĐANJA

12. Illectricity Festival okupirat će cijeli Zagreb

Zagrebački audio-vizualni festival donosi bogat program
Illectricity festival
I
llectricity Festival, zagrebački audio-vizualni festival i jedan od najznačajnijih glazbenih događaja u godini, na rasporedu je od 6. studenog do 9. prosinca 2016. po cijelom Zagrebu. U 12. izdanju nastavit će tradiciju spajanja glazbe, vizualnih umjetnosti i edukacije te tako obilježiti zagrebačku zimu. Ovoga puta u više od mjesec dana Illectricity će staviti pečat na Zagreb i u najduljem trajanju do sada pokazati zašto se možemo svrstati uz bok europskim metropolama. Illectricity dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova domaćoj publici, a uz sve to program festivala ima bogat raspored radionica i audio-vizualnih projekata.


Illectricity festival službeno počinje nastupom elektroničkog dua Autechre u nedjelju 6. studenog u Močvari. Jedan od najpoznatijih projekata kultnog Warp Recordsa, Autechre su svoj stil mijenjali kroz karijeru – od početaka s jasnim korijenima u technu, elektru i hip hopu, do kasnijih albuma koji su eksperimentalni, puni kompleksnih ritmova i prikrivenih melodija. Njihovi nastupi uživo su mračna glazbena putovanja koja će vam u potpunosti zaokupiti um.

Njima će se priključiti multidisciplinarni umjetnik Russell Haswell. Od skulptura preko video i audio instalacija do performansa, doista nema smjera u kojem se nije okušao. Njegov glazbeni stil pod utjecajem je black metala, noisea, techna i solo improvizacija, a surađivao je sa Apex Twinom, Gescomom, te Florianom Heckerom na albumu “Blackest Ever Black”, koji se smatra prijelomnim trenutkom u kompoziciji moderne elektronske glazbe. Andy Maddocks glazbenik je koji stoji na čelu neovisne izdavačke kuće Skam Records, te je bio član kolektiva Gescom. Uz njega, Skam je dom Boli, Jegi i Freeformu, a izdali su i neke od prvih albuma Boards of Canada. Ulaznice su 100 kuna u pretprodaji, 120 na ulazu u klub, a potražite ih u sustavu Entrio.

Illectricity festival
U četvrtak 24. studenog u zagrebačkom KSET-u gostuje Guy Andrews. Prvo izdanje objavio je na hvaljenom Hemlock labelu, nakon godina pisanja i produciranja ambijentalne glazbe pod raznim pseudonimima. Njegov talent odmah su prepoznali Massive Attack, za čijeg je Roberta Del Naju remiksirao Battle Box serijal, Marry Anne Hobbs, Scuba, Untold i brojni kolege, te je nastavio izdavati za slavna imena poput Hotflusha i Pennyroyala. Novi album pokazuje novi fokus, a kombinacija agresivnih distorzija i nježnih perkusija pruža rijetko viđenu glazbenu dubinu. Te večeri mu se priključuje Robert Galac poznatiji kao Foil. DJ i producent s povremenim live nastupima koji stvara vlastiti zvuk kroz glazbene utjecaje koji su na njemu ostavili trag, od DnB-a pa sve do synthwavea. U svom radu pokušava ostvariti sirov, repetetivan, ali i ritmičan zvuk techna bez previše melodija, prošaran drone i noise pozadinama.

Illectricity festival
Glavna festivalska večer održat će se u petak 9. prosinca u Boogaloo klubu, a nastupit će engleski producenti Luke Vibert i Synkro, francuski Gary Gritness, naša Ivna Ji te Illectricity Nucomer i CFSN DJs.

Luke Vibert kralj je pseudonima i preobrazbe. Od punk benda preko rap grupe do produciranja hip hopa i elektronike krajem ’80-ih, njegov glazbeni put doista nije ostavio niti jedno područje neistraženo. Izdaje za Planet Mu i Ninja Tune, a surađivao je s Aphex Twinom te remiksirao Nine Inch Nails, Squarepushera ili pak Tortoise. Luke radi toliko različitih stvari na toliko različitih načina pod toliko različitih imena da ga je nemoguće sažeti pod jedan žanr, a njegove glazbene evolucije toliko su snažne da se lako zapitati postoji li nešto što on ne zna učiniti.

Synkro se pojavio kao dio dubstep pokreta krajem 2000-ih i pokazao da je jednako dobar u izradi bass heavy glazbe po kojoj su bili poznati Digital Mystikz, kao i u koketiranju s melankoničnim zvukovima karakterističnim za Buriala. Kreće u vode atmosferičnog DnB-a, te se poigrava s elementima deep housea i IDM-a. Krajem prošle godine na labelu Apollo objavio je album “Changes”.

Gary Gritness poznat je i kao Slikk Tim. Njegova glazbena evolucija prožeta je kombiniranjem elektro funka i soulful zvukova, a njegovi live nastupi nevjerojatna su kombinacija prljave, tople i funky glazbe. Slikk Tim je surađivao s Dam-Funkom i Orlandom Voornom, a album izdan za Clone Records Crown diviziju hvale ljubitelji elektronike, uključujući legendarnog Davea Clarka.

Ivna Ji, ili Ivna Yuri, zagrebačka je DJ-ica i producentica, a znanje je stekla na SAE Institutu u Ljubljani. Započinje DJ karijeru u suradnji s klupskim večerima Le’tronik i Sicko Disko, te radi na vlastitim programima Revolver i Divine Divine. Dio je Adriatiko Recordingsa za koji uskoro izdaje svoj drugi EP, a krajem 2016. izlazi joj i prva ploča “The Glowing” za londonski Brokntoys.

Svima se priključuju CFSN DJs, organizatori festivala i jedni od najaktivnijih promotora elektroničke glazbe, a večer otvara pobjednik Nucomers natječaja.

Illectricity festival
Uz sjajan glazbeni dio, Illectricity svake godine na rasporedu ima i brojne besplatne radionice i projekte. Ove godine program je bogatiji nego ikada do sada, te traje kroz više od mjesec dana po cijelom Zagrebu. Od Illectricity Indie Gaming večeri, tu je radionica Pixel Art, Beatmaking with Maschine koja se organizira uz potporu Native Instruments i vodstvo Kooladea, Synth Meetings koju vode Zarkoff, Ivan Biondić i ikonal. I ove godine na rasporedu su stalni programi Videoskop Guerrilla Stream, Bring Your Own Beamer, Sound Clash, kao i Nucomers Night, koja predstavlja nove nade, a natječaj za prijave je u tijeku.

Illectricity festival
Foto: PR
Objavljeno: 21.10.2016. u 15:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p