DOGAĐANJA

4 filma koja na 13. ZFF-u ne smijete propustiti

Filmska remek-djela između leda i vatre
izdaleka ZFF 
13. Zagreb Film Festival se bliži i brojni će posjetitelji već od ovog vikenda svoje rasporede organizirati prema filmskim naslovima koje žele pogledati u sklopu velikog događanja. Kako bi izbor bio jednostavniji, donosimo četiri prijedloga koja svakako valja uzeti u obzir. 

Ove godine na Zagreb Film Festivalu bitka za glavnu festivalsku nagradu odvijat će se, među ostalima, i između ovnova i vrabaca. Naime, s Hollywooda na sjeveru (kako je islandsku kinematografiju nazvao The Guardian) na ovogodišnji ZFF stižu dva ostvarenja koja nose imena iz svijeta faune: Ovnovi i Vrapci. 

Ovnovi Grímura Hákonarsona, islandski nacionalni kandidat za Oscara i dobitnik glavne nagrade u programu Izvjestan pogled festivala u Cannesu, prati priču o dva svojeglava brata koji se bave uzgojem ovaca. Prije četiri desetljaća tvrdoglavo raskinute bratske spone morat će se naglo ponovno izgraditi nakon jednog nemilog događaja.
 
 
Radnja islandsko-dansko-hrvatske koprodukcije Vrapci, u režiji Rúnara Rúnarssona, smještena je u najslabije naseljeni i najhladniji dio Islanda, prilično nepristupačan, ali i nevjerojatan krajolik za koji se često kaže da ima više vodopada nego ljudi. Ovaj film dovodi Rúnarssona na ZFF treći put: prije tri godine njegov debitantski dugometražni film Vulkan natjecao se u glavnom programu, a 2008. u kratkometražnom programu gostova je s filmom Dvije ptice. U ovom višestruko nagrađivanom filmu jednu od uloga ostvario je i Rade Šerbedžija.
 
 
Dva svježa latinoamerička filmska bisera na ZFF pristižu s osvojenim nagradama na Venecijanskom filmskom festivalu: venezuelanski Izdaleka Lorenza Vigasa te brazilski Neonski bik Gabriela Mascara.

Dobitnik venecijanskog Zlatnog lava, Izdaleka, portretira neobičan i turbulentan odnos imućnog sredovječnog muškarca i mladog karakaškog delinkventa, dok Neonski bik (dobitnik Posebne nagrade žirija u sklopu Mostrinog programa Horizonti), pruža divlje senzualan i opčinjavajući pogled iza kulisa brazilskog rodea.
 
 
Foto: PR
Objavljeno: 11.11.2015. u 14:29

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p