DOGAĐANJA

Autorski projekt Dalibora Matanića u Istarskom narodnom kazalištu

'Egzorcizam' u Gradskom kazalištu Pula
dalibor matanic egzorcizam
Sredina listopada u Istarsko narodno kazalište, odnosno Gradsko kazalište Pula, donosi autorski projekt Dalibora Matanića pod imenom Egzorcizam. 15. listopada kazališne će daske okupirati Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić koji u predstavi tumače glavne uloge.

''Moderno društvo se svakim danom sve više udaljuje od etike i humanih principa. Materijalni svijet se očajnički bori sa svojim krajem te nemilosrdno nasrće na duhovnost. Crkva je izgubila snagu te gubi poklonike. Sve to je plodan teren za sveprisutnost pojma sotone koji nadrasta religiju i uvlači se u sve pore društva. Mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost, bezobzirnost, komformizam, sve su to poluge djelovanja sotonskog u svijetu u kojem se stalno povećava broj ubijenih, unesrećenih i gladnih. Odmicanje od suosjećanja, oprosta, tolerancije i iskrenosti smanjuje šansu za preživljavanje ove planete i nismo ni svjesni kako vlastitim negativnim djelovanjem hranimo sotonu i osnažujemo ga.

Slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom okuplja Svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju, novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njenog snimatelja Borisa koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njene sestre popraviti. Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se ispreplićumeđusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti. Kako se sotona osnažuje nahranjen njihovom nesrećom i posrnućima, tako će i likovi morati posegnuti duboko u sebe ne bi li se pročišćeni uspjeli uhvatiti u koštac s njim.

dalibor matanić egzorcizam
dalibor matanić egzorcizam
dalibor matanić egzorcizam
Samo uranjanjem u vlastitu iskrenost, traženjem snage za pokajanje i oprost te davanja ljubavi možemo pobijediti ono sotonsko u nama. Cijeli svijet pa tako i Hrvatska treba kolektivno pročišćenje ne bi li krenula nekim novim, čišćim koracima naprijed. Dok su joj oprost, iskrenost, tolerancija i ljubav daleki pojmovi, a nacionalizam, mržnja, zavist i laž osnove funkcioniranja, sotona će se i dalje poigravati svim segmentima društva, od politike pa sve do crkve. Jedino pred čim je sotona nemoćan je čovjekova sposobnost da na kraju dana bude malo humano stvorenje koje je svojim vlastitim pročišćenjem pomaknulo ovu planetu korak bliže ka svjetlu.'' (Dalibor Matanić)

dalibor matanić egzorcizam
dalibor matanić egzorcizam
dalibor matanić egzorcizam
Foto: PR
Objavljeno: 03.10.2016. u 11:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p