DOGAĐANJA

Avangardna bolivijsko-američka umjetnica u klubu Attack

Elysie Crampton priuštit će nam zanimljiv audio-vizualni nastup

Elysie Crampton
N
a svojoj prvoj europskoj turneji u Zagreb stiže jedna od trenutno najzanimljivijih autorica eksperimentalne elektroničke glazbe Elysia Crampton. 9.11. u klubu Attack će glazbenica na svojoj prvoj europskoj turneji predstaviti audio-vizualni nastup kojim promovira aktualni album Demon CIty, po mnogim kritičarima jedno od najvažnijih izdanja avangardne elektroničke glazbe ove godine (Pitchfork, Tiny Mixtapes, Quietus).


Ovaj nastup jedinstvena je prilika da autoricu koja pomiče granice suvremene glazbe doživimo u trenutku kada je u naponu snage. Nakon izdavanja pod aliasom E+Ei bavljenja kolažiranjem sampleova, ova bolivijsko-američka glazbenica i autorica prošle je godine redefinirala izričaj singlom Moth/Lake i albumom American Drift, po mnogima jednim od najboljih izdanja 2015. (Pitchfork, Tiny Mixtapes, The Quietus...). Ljetos je izdala Elysia Crampton Presents: Demon City, hvaljenu epsku poemu nadahnutu vlastitim bolivijanskim i indijanskim korijenima koja istražuje nasilje političke i osobne povijesti, nasilje kao element queer iskustva. Radi se o neobičnom kolaborativnom albumu na kojem su sudjelovali neki od vodećih producenata cutting edge elektronike: Rabit, Chino Amobi, Lexxii Why Be; ujedno i svojevrsnom manifestu estetike koju Crampton naziva severo.

Elysie Crampton
U sklopu serije limitiranih izdanja vezanih uz ovogodišnji Biennale u Berlinu, surađivala je s ponajboljom r&b glazbenicom današnjice Kelelom. Nastupala je s istaknutim američkim underground DJ-ima/icama kao što su Total Freedomi Juliana Huxtable, zapaženim međunarodnim kolektivom NON Records te mnogim drugima.Izričaj Elysije Crampton ima naglašenu narativnu i tekstualnu komponentu, dok se u njenoj glazbi tople melodije i akustični zvukovi koji prizivaju prirodni ugođaj suprotstavljaju hladnim mehaničkim ritmovima i agresivnim samplovima. Utjecaje juž no- i srednjeameričkih stilova kao što je npr. cumbia Crampton može upotrijebiti u ambijentalne svrhe, teksturu povremeno obogaćuju terenske snimke, a elementi klupske glazbe nerijetko se dovode do groteske. Istražujući teme poput problematične kolonijalističke povijesti te, šire, pojmova moći, autoriteta i identiteta drugosti, Elysia Crampton kreira jedinstveni izričaj čija plutajuća priroda djeluje oslobađajuće.

Kao predgrupa nastupit će zagrebačka producentica i DJ-ica Mapalma, koja će ovom prigodom predstaviti nešto eksperimentalniji set prožet utjecajima bass, latin, club glazbe. Iza nje su brojni nastupi u Zagrebu, kao i gostovanja u Berlinu i Barceloni. Support pruža i DJ duo Tajga&Tundra u worldwide industrial grime izdanju. Ulaznice po cijeni od 50 kn moći će se kupiti na ulazu u Attack, na večer koncerta.

Foto: PR
Objavljeno: 03.11.2016. u 15:38
Tagovi: glazba, Umjetnost, Zagreb

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p