DOGAĐANJA

Balet Petar Pan premijerno na sceni zagrebačkoga HNK

Baletna priča o 'dječaku koji nije želio odrasti'
Petar Pan 
Balet Petar Pan posljednji je ovosezonski premijerni naslov Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, koji će, u koreografiji uspješnoga talijanskog baletnog umjetnika Giorgia Madije i pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, biti predstavljen u četvrtak, 30. lipnja u 19.30 sati. Nakon premijere, uslijedit će reprizne izvedbe 2. i 4. srpnja.

Koreograf, redatelj i oblikovatelj svjetla je Giorgio Madia, dirigent Alan Bjelinski, scenograf Kinsun Chan, kostimografkinja i asistentica koreografa Adriana Mortelliti, dramaturginja Annegret Gertz, redatelj zračnih scena Ran Arthur Braun, baletni majstor Mihaela Devald, asistent scenografa Ante Serdar, asistentica kostimografkinje Tihana Cizelj, tehnički supervizor zračnih scena Jacob Sebastian Malm i autori cvjetnog uzorka Marina Marić i Damir Medvešek.
 
petar pan hnk 
Priča o dječaku koji nije želio odrasti jedan je od najuspješnijih i najpopularnijih dječjih klasika svih vremena ispričan generacijama djece koji je uspješan škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu. U nizu različitih adaptacija ta je drama (koju je Barrie potom napisao u formi romana) ispričana na pozornicama i ekranima diljem svijeta te ponajviše u spavaćim sobama milijuna djece.
 
petar pan hnk 
petar pan hnk 
Pedeset godina nakon svjetske premijere u Zagrebu, balet Petar Pan vraća se na pozornicu središnje nacionalne kuće; naime, 1966. ovaj je balet za djecu komponirao čuveni skladatelj Bruno Bjelinski za kojega se može reći kako je uistinu bio hrvatski skladatelj svjetskih obzora. Djelo je praizvedeno iste godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, prema zamisli i u koreografiji Nenada Lhotke, a pod ravnanjem Mire Belamarića.

Novo će uprizorenje Petra Pana kreirati nagrađivani talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia, poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu kojim kroz niz zapanjujućih i atraktivnih kazališnih spektakala, poput Alisine zemlje čudesa i Čarobnjaka iz Oza (koje je osmislio za Državni balet u Berlinu), posljednjih godina privlači pozornost na najznačajnijim europskim kazališnim pozornicama. To će biti prvi susret zagrebačkoga Baleta s Madijom i njegovim plesnim izričajem koji će, zasigurno, rezultirati daljnjim pozitivnim profesionalnim pomacima baletnoga ansambla.
 
petar pan hnk 
Uz knjigu o izmišljenome liku Petru Panu, odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine. Smatramo da će gledatelji svih uzrasta s uzbuđenjem prihvatiti ovu jedinstvenu priliku, evocirajući pritom uspomene iz djetinjstva te zajedno s članovima HNK-a otputovati u fantastičnu zemlju Nigdjezemsku!
 
petar pan hnk 
Foto: Mara Bratoš 
 
Objavljeno: 27.06.2016. u 14:29

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p