DOGAĐANJA

Baletni rock spektakl koji nećete htjeti propustiti

Radio & Juliet - genijalan spoj izvanrednog baleta i kultne glazbe

 
srijedu, 20. travnja koncertna dvorana Vatroslav Lisinski bit će domaćin neobičnog spoja baleta i glazbe nazvanog Radio&Juliet. Balet na temu najpoznatijeg ljubavnog para smješten je u moderno doba, spaja odvažne ideje koreografa Edwarda Cluga i pjesme kultnog rock sastava Radiohead, a gdje god se održava, publiku ostavlja bez daha.

Od 2005. godine balet Radio & Juliet postao je hit i obišao svijet kroz rasprodane dvorane od Europe, preko Amerike do Azije. Nakon nacionalnih kazališta i plesnih kuća Slovenije, Rumunjske, Koreje, Singapura, Kanade, Australije, Amerike te Kijevske Opere, Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi i velike koncertne dvorane Oktyabrskiy u Sankt Peterburgu, došlo je vrijeme da se baletne senzacije Edwarda Cluga predstave i hrvatskoj publici, 20. travnja 2016. godine u KD Vatroslav Lisinski.
 
Radio & Juliet 
Poznati rumunjski koreograf sa slovenskom adresom, Edward Clug, napravio je odličan posao spajanja nespojivog i stvorio modernu verziju poznate priče, u kojoj Julija ne umire.

"Mogli biste ovo nazvati uvrnutom verzijom… Moja namjera nije bila ponovno ispričati već ispričanu priču, nego priuštiti publici iskustvo iz druge perspektive", objasnio je Edward.

U stvaranju svoje verzije ove priče, nagrađivani koreograf i bivši plesač kaže da se namjerno udaljio od Shakespearovske verzije no iako Radio and Juliet ne prati doslovno originalnu priču, jednosatni balet postavljen u današnjem svijetu retrospektiva je neispunjene ljubavi i sadrži sve bitne elemente poznatog Shakespearovog djela.
 
Radio & Juliet 
Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga koji se po broju otplesanih uloga i osvojenih nagrada na najprestižnijim natjecanjima, slobodno može svrstati među najbolje baletne plesače na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: "On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme."

Radiohead se nije slučajno našao u cijeloj priči i dijelom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pjesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji pa je razvio ovu suvremenu koreografiju uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada, primarno s albuma Kid A i OK Computer.
 
Radio & Juliet
 
U prvom činu, priči o Romeu i Juliji prethodi još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga pod nazivom Quatro. To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – Zlatna maska, u čak četiri kategorije. Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar. Posebnost ovog dijela je što se glazba izvodi na sceni a piano i violončelo dio su scenografije.
 
Radio & Juliet 
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Lisinski, svim prodajnim mjestima sustava Eventim te preko online ticket sustava. Cijene ulaznica iznose 160, 200 i 240 kuna, ovisno o mjestu sjedenja, dok ulaznice za VIP mjesta iznose 300 kuna.
 
Radio & Juliet 
Foto: PR
Objavljeno: 22.02.2016. u 12:20
Tagovi: kazalište

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p