DOGAĐANJA

Dva rana Chaplinova filma pogledajte u kinu Europa

ZFF i Zagrebačka filharmonija dovode klasike iz ere nijemoga filma 
dokoličar
P
etu sezonu zaredom Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija na platno zagrebačkog kina Europa donose klasike iz ere nijemoga filma. Nakon Nosferatua F. W. Muraua iz 1922., Ejzenšejnove Krstarice Potemkin iz 1925., Chaplinovog Cirkusa i Mališana, te Generala Bustera Keatona, ove sezone odabir je pao na dva kratkometražna nijema filma s početaka karijere velikana nijemoga filma, Charlieja Chaplina: Dokoličar i Pasji život. Projekcije će, kao i prethodne, biti praćene glazbenom pratnjom, a glazbu originalno skladanu za ova filmska ostvarenja izvodit će orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.


Na ukupno osam izvedbi, u četvrtak, petak i subotu, 3., 4. i 5. studenog te u srijedu, 21. prosinca u 18 i u 20 sati, zagrebački će filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi oni željni jedinstvenog audio-vizualnog iskustva, uživati u dogodovštinama Skitnice, jednog od najpoznatijih celuloidnih likova koje je u vlastitim ostvarenjima utjelovljavao sam Chaplin. U Dokoličaru (orig. The Idle Class) iz 1921. Chaplin tumači dvije uloge, onu bogatog pijanca i Skitnice. Po već provjerenom receptu za radnju slapstick komedije o poigravanju s identitetima i zamjenom ličnosti, bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene. Premda film obiluje vrhunskim i prepoznatljivim Chaplinovim gegovima, nosi i jednu dublju, univerzalnu poruku o društvu. Nešto raniji Pasji život (orig. A Dog's Life, 1918.) također prati priču o Skitnici. Ovoga puta on spašava psa lutalicu te ovaj ljudsko-životinjski dvojac postaje uspješan tandem koji na razne spretne i snalažljive načine dolazi do hrane, novaca i pića. Glavna ženska uloga u filmu, ona pjevačice u noćnom baru, prepuštena je Edni Purviance, glumici koju je Chaplin angažirao u preko 30 svojih filmova. Zanimljivo je da se u manjoj ulozi u filmu pojavljuje i Chaplinov brat Sydney, a dvojica braće tada su prvi put zajedno stala pred kamere. Serija komičnih i dirljivih scena iz Pasjeg života već gotovo punih stotinu godina oduševljava sve generacije.

dokoličar
Oba filma prikazuju se u sklopu jedne projekcije. Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn.

Foto: PR
Objavljeno: 18.10.2016. u 13:52
Tagovi: film, kino Europa

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p