DOGAĐANJA

Festival američkog kazališta u Zagrebu

Najbolje predstave newyorške downtown scene na Sceni Travno
Festival američkog kazališta u Zagrebu 
Kultni autori i kazališne skupine newyorške downtown scene okupljeni oko teatra Performance Space 122, u sklopu europske turneje ponovno gostuju u Zagrebu, ovaj put u organizaciji zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta. Algoritamski mjuzikl Yesterday Tomorrow redateljice Annie Dorsen bit će izveden 22. studenoga, dok će 25. i 26. studenoga uslijediti izvedbe koreografskog istraživanja Thank you for coming: Attendance koreografkinje i redateljice Faye Driscoll. Spomenuti program održat će se u Kulturnom centru Travno.

PS122 već je gotovo 35 godina kultno mjesto američkoga neovisnog teatra koje promiče sve vrste izvedbenih umjetnosti, poput umjetnosti performansa i happeninga te plesa, potiče otvoreni kulturni dijalog te je odavno postalo referentnom točkom inovativne newyorške scene.
 
Festival američkog kazališta u Zagrebu   
ANNIE DORSEN: YESTERDAY TOMORROW
Nedjelja, 22.11., 20 h, Scena Travno
Yesterday Tomorrow nova je vrsta mjuzikla, suradnja između živih umjetnika i evolucijskih algoritama. U ovom radu živi pjevački zbor u realnom vremenu dobiva algoritamski generiranu partituru da bi stvorili koncert od pjesama, strojeva, gesti, svjetla i prostora. Yesterday Tomorrow koristi neku vrstu umjetne inteligencije nadahnute evolucijskim algoritmima koji primjenjuju načela Darwinove prirodne selekcije i mendelijanske genetike da proizvedu jedinstven doživljaj složenosti i nepredvidivosti sadašnjosti u kontrastu s poznatom prošlošću i zamišljenom budućnošću. Ovim novim projektom Annie Dorsen nastavlja razvijati algoritamsko kazalište, računalnu kreativnost i transformacije u realnom vremenu.

Annie Dorsen autorica je i redateljica koja djeluje u različitim područjima, uključujući kazalište, film, ples te, od 2009., algoritamsku izvedbu. Od recentnijih radova, njezin algoritamski projekt o Hamletu A Piece of Work ugostili su On the Boards (Seattle), Brooklyn Academy of Music (NYC), Parc de la Villette (Pariz), Next Wave Festival u organizaciji Brooklyn Academy of Music (NYC) i drugi.
 
Festival američkog kazališta u Zagrebu 
FAYE DRISCOLL: THANK YOU FOR COMING: ATTENDANCE
Srijeda, 25.11., četvrtak, 26.11. 20 h, Scena Travno

U prvom radu njezinog novog izvedbenog niza Thank you for Coming: Attendance Driscoll publiku vodi u razdraganu i intrigantnu, razuzdanu pustolovinu. Attendance je vješto oblikovano i koreografski razigrano istraživanje koje smekšava granicu između gledatelja i sudionika, pozivajući publiku da se pridruži improviziranoj 75-minutnoj zajednici. U ovoj izvedbi izvođači prolaze kroz vječno promjenjiva stanja tjelesne zapletenosti i prizore iskrivljene familijarnosti, gradeći nova tijela, nove priče i nove načine bivanja oko neprestano stvaranog i reinterpretiranoga grupnog iskustva. Postavljajući izvedbu u intiman oblik kruga, Driscoll stvara intenziviranu realnost promatranja, poziva i međuovisnosti. Dok se publika i izvođači postupno stapaju u jedno, na površinu izbija predivan i kaotičan zajednički identitet, kulminirajući u dinamičnom ritualu akcije i transformacije.

Faye Driscoll koreografkinja je i redateljica, dobitnica nagrade Bessie, koju je The New York Times nazvao zapanjujuće originalnim talentom. Njezin rad ukorijenjen je u opsesiji problemom da se bude netko u svijetu drugih nekih, i u svim sukobima i komediji koja se rađa u našoj interakciji s drugima. Trenutačno radi na izvedbenom nizu nazvanom THANK YOU FOR COMING koji u rad uključuje publiku i priziva osjećaj zajedničkog stvaranja.
 
 
Foto: PR
Objavljeno: 22.11.2015. u 14:00
Tagovi: HNK, kazalište

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p