DOGAĐANJA

Festival koji prezentira hrvatske, balkanske i europske plesne autore

Što donosi 18. Platforma HR?
18. Platforma HR
Nekoliko nas dana dijeli od početka najvećeg plesnog festivala u ovom dijelu Europe, 18. Platforme HR.

Bogati ovogodišnji program najavila je na druženju u Velvetu Tamara Curić, umjetnička direktorica festivala, te je predstavila ovogodišnje izvođače i sudionike programa poput Florence Augendre, poznate francuske koreografkinje i performerice koja dugi niz godina živi i djeluje u Bruxsellesu i koja je predstavila WILD CARD program u sklopu LLB EU projekta, Vesne Grandeš, organizatorice programa STREET FORMA koji nam ove godine dovodi najjače predstavnike hip hop američke scene, Zrinke Šimičić, jedne od koreografkinja i izvođačica programa TASK i mnogih drugih.

Plesni Centar Tala u razdoblju od 20.4. do 14.5.2017. organizira 18. po redu Platformu HR, međunarodni festival koji promovira i prezentira hrvatske, balkanske i europske mlade i afirmirane plesne autore. Platforma HR je od 2000. godine postala jednim od najrespektabilnijih projekata naše kulture. Kroz niz različitih sadržaja plesni i izvedbeni umjetnici će kroz različite formate razmijeniti svoja razmišljanja, ideje i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentirati svoj stvaralački rad.

18. platforma hr
Platforma HR će započeti prezentacijom ovogodišnjih umjetničkih reakcija TASK od 20. do 23.4. – projekta koji već nekoliko godina zaredom plijeni interes struke, autora i plesnih profesionalaca. TASK je istraživački, izvedbeni, edukativni i dokumentaristički interaktivni projekt, koji u provedbi i realizaciji povezuje i uključuje Hrvatsku, regiju i zemlje EU. TASK je koreografski predložak na kojeg koreografi reagiraju kroz kratku koreografsku formu. Produkcija, distribucija i prezentacija kratkih plesnih formi na zadani predložak u okviru projekta TASK usmjerena je na istraživanje i propitivanje granica plesne forme, inovativno korištenje formata, drugih umjetničkih disciplina, materijala i metoda s ciljem usvajanja drugačijih estetskih i konceptualnih rješenja.

Ove godine se organizatori nastavljaju na prošlogodišnji format kroz dva nova dijaloška TASKa - 19 i 20, nastala u dijalogu po dvoje umjetnika i time ćemo zaokružiti ciklus od 20 izdanih autorskih metoda kojima se služe umjetnici u stvaranju svoje predstave.

Predstavljen je i TASK15 – kolektivni petnaestogodišnji projekt koji svake godine prikazuje razvoj svog rada, TASK Wild card gostovanje jednog međunarodnog umjetnika, TASK rezidenciju, izložbu TASK LAB studenata Odjela za animirani film i nove medije, TASK – DOM real time lab – prezentaciju rada nastalog desetodnevnim zajedničkim stvaranjem plesača, koreografa, glazbenika, video-umjetnika i kostimografa po koracima TASKa.

Uz to, ove će se godine u sklopu Platforme HR ugostiti grupa studenata MA Solo/dance/authorship iz Berlina koji će uz izvedbu svojih autorskih TASKova, zajedno s lokalnim umjetnicima i studentima plesnog odsjeka ADU sudjelovati u radionici Dijagnostike.

18. platformahr
29.4.2017. u 12 sati na ZRINJEVCU će se obilježiti Svjetski dan plesa uz zanimljiv i bogat umjetnički program i pretprogram gdje će građani i svi ljubitelji plesa moći uživati u plesnim točkama mnogobrojnih plesnih grupa. kao i u mnogobrojnim gradovima i manjim mjestima Hrvatske.

STREET FORMA petu godinu zaredom otvara vrata mladim autorima kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe. Cilj Streetforme je osvijestiti postojanje hip hop kazališne forme u Hrvatskoj. Hip hop kazalište je plesna forma koja street plesače stavlja u kazališni kontekst držeći se street i club plesnih stilova (hip - hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, itd) koje mogu biti u collabu ili fuziji sa plesačima drugih stilova (jazz, balet, moderni, itd). Novost Streetforme je suradnja s Američkim Veleposlanstvom u Zagrebu na projektu Next Level koja će se ove godine ralizirati kroz mnogobrojne radionice i prezentacije uglednih gostiju iz Amerike.

18 platforma hr
Foto: PR
Objavljeno: 13.04.2017. u 11:43
Tagovi: Zagreb, ples

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p