DOGAĐANJA

Filmski klasici stižu na platno kina Europa

Kino Europa u novu sezonu ulazi antologijskim ostvarenjima filmske umjetnosti
taxi driver

Z
agrebačko kino Europa u jesensku sezonu ulazi s novim programom koji će zaljubljenike u sedmu umjetnost oduševljavati iz mjeseca u mjesec: Kinolektira predstavljat će na velikom platnu kultnog kina u Varšavskoj 3 svevremenska ostvarenja iz antologije filmske umjetnosti, filmove koje ste pogledali prije mnogo godina ili čak desetljeća, neke koji su vas pratili kroz život i kojima se uvijek nanovo vraćate, a možda i neke koje još niste vidjeli (a to vam je neugodno priznati). Kako god bilo, gledanje filmskih klasika u kinu uvijek je neprocjenjivo iskustvo, pa svakako računajte da ćete to u kinu Europa imati priliku ostvariti uz Kinolektiru.


Zagrebačka će publika u prvom naslovu moći uživati u subotu, 17. rujna u 20:30 sati, kada će Kinolektira predstaviti Taksista (orig. Taxi Driver) Martina Scorseseja iz 1976. Četiri desetljeća nakon nastanka, film ovjenčan canneskom Zlatnom palmom i nominiran za Oscara u četiri kategorije dobio je svoju restauriranu verziju, pa će i domaća publika Taksistove antologijske scene gledati u digitaliziranoj i obnovljenoj varijanti.
 
taxi driver

Neprikosnoveni klasik i jedan od nezaobilaznih filmova s čvrstim mjestom u gotovo svakoj filmskoj antologiji, Taksist je jedno od remek-djela 1970-ih koje, kroz originalnu te istovremeno zastrašujuću i dirljivu priču, vješto dočarava osjećaj otuđenosti u ondašnjem periodu nakon traumatičnog Vijetnamskog rata. Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao tinejdžerka uličarka Iris ostvarili su u ovom filmu svoje ponajbolje uloge, a redatelju Martinu Scorsesiju Taksist je omogućio ulazak u plejadu redateljskih velikana. Taksist je zaslužan i za možda najpoznatiju (i najcitiraniju) filmsku scenu u povijesti kinematografije - onu u kojoj de Niro uperi revolver u ogledalo izgovarajući nezaboravnu rečenicu: “Meni govoriš?”, kao i za brojne prizore surove njujorške svakodnevice.
 
Ulaznice za projekciju Taksista mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.
 
 

Nakon završetka Festivala svjetske književnosti, od ponedjeljka, 12. rujna, Kino Europa kreće s novom sezonom, odnosno jesenskim repertoarom, pa će se od tog datuma na programu prikazivati film prozvan jednim od najkontroverznijih ostvarenja godine, Neonski demon Nicolasa Windinga Refna, nagrađivano ostvarenje o životu i raspadu prosječne sarajevske obitelji, Naša svakodnevna priča Ines Tanović, dirljivi film o tajnama redovnica u poslijeratnoj Varšavi, Nevine Anne Fontaine, te novi film Brune Dumonta, Zaljev luđaka.
 
 
Foto: PR
Objavljeno: 07.09.2016. u 15:29
Tagovi: film, kino Europa

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p