DOGAĐANJA

Izložba koja postavlja pitanje ima li koga u kulturnim institucijama

'Ovdje, čini se, nema nikoga' u zagrebačkoj Galeriji VN
Ovdje, čini se nema nikoga
Pod nazivom Ovdje, čini se, nema nikoga, u utorak, 4. travnja u zagrebačkoj Galeriji VN (Ilica 163a) u 19 h, otvara se izložba crteža Maše Barišić koji prikazuju niz postojećih političkih i kulturnih institucija, ali u oštećenom i urušenom obliku, donoseći tako svojevrsnu refleksiju o njihovoj funkcionalnosti.

Izložbeni postav kroz prikaze urušenih i razbijenih objekata otvara niz pitanja o institucijama– rade li one svoj posao, bi li se nešto promijenilo kada bi propale i jesu li ustvari već propale u svojoj (ne)funkcionalnosti. Maša Barišić u taj kontekst razrušenog i dotrajalog ovom izložbom uvodi institucije poput Muzeja suvremene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta, Ministarstva kulture, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Akademije likovnih umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog sabora i drugih. Unutar ove refleksije o institucijama, momenti izgradnje
i urušavanja predstavljaju dvije temeljne mogućnosti unutar procesa proizvodnje i borbe oko značenja u kulturi. Iako se ne bavi direktno fizičkom prisutnošću institucija u prostoru i estetskom dojmljivošću njihove arhitekture, izložba u određenim dijelovima suprotstavlja upravo tu prividnu dojmljivost i njihovu funkcionalnost.

Ovdje, čini se, nema nikoga
Ovdje, čini se, nema nikoga sastoji se od dva dijela podnaslovljena Neoruinizam i Studija negativnog prostora. U oba dijela izložbe umjetnica koristi gotovo tehnički crtež olovkom koji je tipičan za prikaze arhitekture. Za naslov izložbe simbolički je uzet citat iz 2. čina drame Maksima Gorkog Na dnu koji opisuje svratište u toj drami. Izložbu organizira Galerija VN, a bit će otvorena do 1. svibnja. Nakon Zagreba izložba će biti postavljena i u Splitu.

Foto: PR
Objavljeno: 30.03.2017. u 11:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p