DOGAĐANJA

Izložba koja se nikako ne propušta

Velika retrospektiva Vlaste Delimar u MSU

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb organizira prvu retrospektivnu izložbu Vlasta Delimar: To sam ja koja se otvara 15. svibnja i traje do 24. kolovoza. Izložba će pokazati trideset pet godina rada umjetnice koja je izgradila iznimno vrijednu umjetničku karijeru i stekla ugled u međunarodnim razmjerima.

Vlasta Delimar se uvrštava među najznačajnije hrvatske multimedijalne i performerske umjetnice druge polovice 20. stoljeća. Na području bivše Jugoslavije krajem sedamdesetih, Vlasta Delimar prva je umjetnica nakon Marine Abramović koja je počela koristi svoje nago tijelo. Umjetnički rad Vlasta Delimar započinje krajem 70-ih godina, u vrijeme kada je postkonceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji u punom intenzitetu. Od samih početaka djelovanja na direktan način, vrlo samosvjesno gradi svoj umjetnički opus. Druženje s Grupom šestorice autora, i umjetnicima koji su se okupljali oko alternativnog radnog i izložbenog prostora Poodrom te poslije galerije Proširenih medija, odredili su smjer i oblike njezina umjetničkog djelovanja. Odbacuje formalno obrazovanje, kao nedostatno, konzervativno, zastarjelo i raskida s tradicionalnim principima konstruiranja rada usmjerivši se na akcije, happeninge i performanse. Odabir vlastita tijela kao primarnog medija rada, odredilo je poziciju Vlaste Delimar kao izdvojenu i samosvojnu umjetnicu bez izravnih sljedbenica, ali i prethodnica.

Njezin je rad 90-ih hrvatska likovna kritika pokušala odrediti kao opus koji pripada feminističkom krilu umjetnosti, radu umjetnika u prvom licu, ekspresiji tijela, ego tripu... Vlasta Delimar kontinuirano i dosljedno odbija svoj rad tumačiti kroz termin 'ženski' ili 'feministički', inzistirajući na univerzalnoj umjetnosti, koja se ne dijeli ni na mušku ni na žensku. Odbija identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji. Ona zazire od pozicioniranja u različite strukture, opire se organizacijama, ideologijama, inzistira na i bori se za vlastitu individualnost, i tako čuva prostor oslobođen od svih normi unutar kojega može slobodno razvijati svoju kreativnost, svijet, čistoću i beskompromisnost umjetničkog izraza.

    

U sklopu izložbe umjetnica će izvesti dva performansa: Poziv na druženje i Moj privremeni dom.

Performans Poziv na druženje spada u one radove koje je umjetnica osamdesetih nazivala 'komunikacije' (Taktilna komunikacija, Vizualna komunikacija, Vizualno komuniciranje na Korzu, Autokomunikacija itd). Na početku djelovanja umjetnica je u performansima i akcijama veliku pažnju posvećivala kontaktu s posjetiteljima i osluškivanju senzibiliteta publike i pojedinca. Danas Poziv na druženje predstavlja nastavak osluškivanja publike kojim umjetnica propitkuje do kuda je došao proces gradnje vlastite umjetnosti kroz tridesetak godina rada. Performans će se svakodnevno održavati ispred publike na mobilnoj pozornici na kojoj će umjetnica s gostima uz ručak razgovarati o umjetnosti. Performans će se snimati i istovremeno prikazivati na ekranima unutar muzeja.

Performans Moj privremeni dom odvijat će se u izložbenom prostoru MSU-a, koji će privremeno postati dom umjetnice u kojem će živjeti i raditi tijekom trajanja izložbe. Konstrukcijom privremenog doma u muzeju, umjetnica će započeti proces gradnje osobnog prostora koji će biti izložen pogledima publike, u kojem će posjetitelji moći aktivno sudjelovati i istraživati. 

Uz spomenute performerse, u sklopu izložbe će se održati još nekoliko zanimljivosti od kojih je definitivno najzanimljiviji onaj naziva MOJA PRVA ART UČITELJICA JOSIPA LISAC. Josipa Lisac posebna je gošća popratnog programa uz izložbu Vlaste Delimar, umjetnica je navodi kao važnu osobu u formiranju vlastita umjetničkog puta. Vlasta Delimar ju je nazvala svojom 'prvom art učiteljicom'. Zajednički nastup umjetnica zamišljen je kao dijalog učenice i učiteljice, koji će biti popraćen dokumentarnim filmovima i Josipinom a capella izvedbom pjesama koje su obilježile umjetnički put Vlaste Delimar. Ovaj multimedijalni performans na programu je 29. svibnja 2014. u 20 sati u dvorani Gorgona, ulaz je besplatan, no potrebno se najaviti na ana.skegro@msu.hr ili na tel: 6052763.


Kustosica izložbe Martina Munivrana i cijeli tim zaslužan za realizaciju ove velike izložbe pozivaju vas na retrospektivu Vlaste Delimar!

 

photos: pr

 

Objavljeno: 09.05.2014. u 16:57
Tagovi: msu, izložba

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p