DOGAĐANJA

Izložba koju početkom travnja ne smijete propustiti

Otvorena izložba Ivana i Pavela Posavca
Ivan i Pavel Posavec izložba
 
U četvrtak 02. travnja je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena treća po redu izložba iz ciklusa Mentalni sklop koja predstavlja novi umjetnički par sljedbenik-mentor: Pavel Posavec kao sljedbenik te Ivan Posavec kao mentor. Ovaj fotografski par povezala je činjenica da je riječ o ocu i sinu. 

Očekivalo bi se da takvu vezu prati i umjetnička sličnost, prisutna u mnoštvu srodnih konstelacija. Sinovi se nerijetko doimlju malenima pod bremenom velikih očeva, pa se najsretnijima čine oni koji su u stanju spretno slijediti utabanu stazu. Pavel Posavec odabrao je tegobnije putovanje. Sin koji odabire vlastiti put bit će konačno nagrađen prizorima i iskustvima koja će moći nazvati svojima.
 
Ivan i Pavel Posavec izložbaposjetitelji izložbe
 
Postavlja se pitanje gdje se onda krije mentorsko-sljedbenički odnos u slučaju Posavec-Posavec? Roditelji su naši najsnažniji formativni elementi. Otac je vječni mentor. Nema bijega od te bolne veze. Zanimljive su međutim metode kojima se nastoji umaći i koliko su svjetovi sinova različiti od svjetova očeva. Za pretpostaviti je da je Ivan sina ponio kroz svoj svijet, svijet u kojem su se slike života vrtjele sto na sat. Nije čudo da je izloženost takvim senzacijama stvorila fotografa. Pavel je, međutim, odbio očevo mentorstvo, a Ivan mu se obazrivo sklonio s puta.
  Ivan i Pavel Posavec izložbaPavel Posavec
 
O samoj povezanosti oca i sina publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosice izložbe Leile Mehulić i mentora Ivana Posavca. I ovaj put među mnogobrojnom publikom nalazila su se zanimljiva lica iz kulturnog i društvenog života Hrvatske: Vlasta Delimar, Zdenka Kovačiček, Daniela Trbović, Božo Biškupić, Damir Fabijanić, Ivana Andabaka, Azamat Nabiullin, Ivica Propadalo, Ana Lederer, Tomislav Bahorić i mnogi drugi. Izložba je otvorena do 11. travnja, a ulaz je slobodan.

U galeriji pogledajte tko je sve posjetio izložbu…

Foto: Juraj Vuglač
Objavljeno: 03.04.2015. u 09:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p