DOGAĐANJA

Izložba koju želimo posjetiti ovog vikenda

Slaven Lunar Kosanović u Galeriji Karas

Slaven Lunar Kosanović 

Tražite li dobru izliku za lagani izlazak ovog vikenda i pritom volite uličnu umjetnost, sjajna opcija jest izložba Kontinenti, Slavena Lunara Kosanovića, koja je na rasporedu od četvrtka, 8. siječnja do 15. siječnja u zagrebačkoj Galeriji Karas, u Praškoj 4.

Zagrebački umjetnik koji je postao prepoznatljiv zahvaljujući svojim grafitima, kao svoje klijente navodi Playboy, Forbes, Nissan te Outdoor Advertising Magazine, a radove je izlagao diljem svijeta. Potaknut putovanjima, na koja ga često odvode upravo njegovi grafiterski projekti, inspiriran ponajviše nedavnim iskustvom daleke Australije, kao i fascinacijom stranim kulturama i zemljama, koju njeguje od najranijega djetinjstva, Slaven je počeo kreirati novi ciklus.

Na zgusnutim kompozicijama unutar kvadratnoga formata platna smješta (naravno) mačke i ostale životinje i osobe iz dalje i bliže prošlosti te sadašnjosti, koje ga asociraju na pojedini kontinent. Horror vacui, višestruka preklapanja likova i stilizacija podsjećaju na street art ostvarenja, no Slaven postupno sve više oslobađa i rafinira svoj rukopis. On postaje mekši, fluidniji, zaineresiraniji za detalj, pojedinosti tona i linije.
 
Slaven Lunar Kosanović 
Slaven Kosanović dosljedno stvara i nadograđuje vlastiti imaginarij i bestijarij. Jer svijet jest zvjerinjak, katkad više, katkad manje divlji i opasan. Svaka generacija iznova gradi svoj imaginarij u koji nastoji pretočiti razumijevanje i odnos spram bliskoga i dalekoga. Na kraju, vrijedi se vratiti na broj slika u ciklusu posvećenom kontinentima: sedam plus jedan daje osam, broj glavnih strana svijeta zajedno sa sporednima. No, to je i broj kozmičke ili središnje ravnoteže, a time, uz zamjetno veselje koje ugrađuje u kompozicije, ma koliko se u njima pojavljivali neveseli momenti, Slaven ukazuje na optimizam i vjeru u obnovu čovjeka i njegova svijeta.
 
Slaven Lunar Kosanović 
Slaven Lunar Kosanović 
Slaven Lunar Kosanović 
 
Foto: press
Objavljeno: 09.01.2015. u 13:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p