DOGAĐANJA

Izložba Milana Trenca koju ne smijete propustiti

Izložba Politika predstavlja umjetnika u novom svjetlu
Milan Trenc 
Izložba Politika u Muzeju za umjetnost i obrt međunarodno renomiranog stripaša, ilustratora, scenarista i redatelja Milana Trenca, autora slikovnice Noć u muzeju po kojoj je snimljen istoimeni filmski serijal, predstavlja u novom svjetlu. Izložba se otvara u četvrtak 28. siječnja, a traje sve do 28. veljače.

Koncipirana je kao multimedijalni događaj koji će predstaviti recentne autorove ilustracije iz tjednika Globus, subotnjeg priloga Večernjeg lista Obzor i The New York Timesa, kao i izbor animiranih filmova, TV emisija i kazališnih režija. Izložba daje uvid u autorovo stvaralaštvo nakon povratka u Hrvatsku iz New Yorka, gdje je pored uspjeha i ekranizacije ilustrirane knjige za djecu The Night at the Museum, ugled stekao prvenstveno kao ilustrator The New York Timesa, Fortune Magazina, Timea i drugih američkih tiskovina.

Milan Trenc
Okosnicu izložbe čine političke ilustracije objavljene u domaćem tisku kroz proteklih pet godina, koje u tehnici izvedbe variraju od crteža do digitalnih foto-montaža u cijeloj paleti različitih prijelaznih oblika što je karakteristično za Trencovfluidan odnos prema medijima. U drugom dijelu izložbe bit će predstavljeni nagrađivani animirani filmovi Slonić ide u vrtić (2008.) i Samoća (2010.), zatim igrano-animirana televizijska serija Šareni vremeplov (HRT, 2013.) i kazališna predstava Emil i detektivi (ZKM, 2015.).
Milan TrencPostav izložbe naglašava poveznice u načinu razmišljanja koje ujedinjuju raznorodne medijske horizonte problematizirajući pitanje međuodnosa medija, tehnike, manire, kompozicije, proporcije, palete i svjetonazora kao ultimativne poveznice jednog autorskog izraza. Odabir naslova izložbe je višeznačan – temeljno proizlazi iz društveno-političkog konteksta novinskog medija, ali se u širem smislu odnosi i na metodu – izbora, mišljenja i djelovanja – neizbježnu u autorskom činu prikazivanja.
Objavljeno: 26.01.2016. u 12:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p