DOGAĐANJA

Izložba svjetski poznatog umjetnika koja se ne propušta

Remek-djela Joana Miróa stigla su u Umjetnički paviljon!

Izložba 'Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght', koja se danas otvara u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, po prvi put će, ne samo u Hrvatskoj već u ovom dijelu jugoistočne Europe predstaviti djela slavnog katalonskog umjetnika koja se čuvaju u jednako tako slavnoj fondaciji Maeght u Saint-Paul-de-Vence.

U posljednjih desetak godina nije održana ni jedna izložba ovog katalonskog umjetnika u zemljama kojima gravitira Hrvatska (Austrija, Italija, Mađarska), tako da će ova izložba, na neki način, biti i svojevrsno premijerno predstavljanje Joana Miróa na ovim prostorima. Izložbu u autorskoj koncepciji potpisuju direktor Fondation Maeght, Olivier Kaeppelin i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić. Oni su za izložbu selektirali ukupno četrdesetak radova – slike (veliki formati), skulpture (21 komad), litografije i tapiserije – pri čemu je poseban naglasak stavljen na skulpture.

Miró, koji je prije svega poznat kao slikar, bio je i izvanredan kipar, a Fundacija Maeght je prva u svijetu po broju njegovih skulptura. Izložba će omogućiti praćenje rođenja i evoluciju Miróovih izvanrednih skulptura nastalih u razdoblju od dva desetljeća - od ranih 60-ih godina prošloga stoljeća, kada se počeo ozbiljnije zanimati za ovaj oblik likovnog izražavanja, do samih početaka 80-ih. Iako je smatran članom nadrealističkog pokreta, Miró zapravo nikada nije predugo «prijateljevao» s bilo kojim stilom te nikada nije izdao svoju umjetničku autonomiju i kreativnost.

photo: Umjetnički paviljon Zagreb
Objavljeno: 02.10.2014. u 14:30
Tagovi: izložba, Joan Miro

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p