DOGAĐANJA

Izložba u Galeriji Pikto koja će vas zaintrigirati

Martina Miholić propituje odnos privatnog i javnog
Martina Miholić
Galeriji Pikto se prošlog petka, 14. listopada, održalo otvorenje samostalne izložbe Martine Miholić Stalk On, u kojoj se autorica posvetila temi bliskoj i intrigantnoj svima.


Martinina izložba propituje odnos privatnog i javnog te postavlja pitanje postoji li privatno unutar javnog, bilo u stvarnom ili virtualnom prostoru. Autorica je za potrebu izložbe odlučila ne izložiti vlastite radove već prisvojiti fotografske i video materijale do kojih je došla neuobičajenim načinom. Odluku o tome jesu li izložene fotografije Martinine ili ne možete donijeti do 31.10. u Galeriji Pikto.

Martina Miholić
Martina Miholić
''Prije jedno dvije godine, bila sam pozvana raditi projekt u Švicarskoj. Imala sam dosta rani jutarnji let, ne spavala. Došla sam da aerodrom i čekala da se otvori izlaz za moj let. Čitala sam knjigu i obzirom na ne baš prospavanu prethodne večeri u jednom sam trenu počela drijemati. Probudivši se opazila sam čovjeka koji je sjedio nekoliko klupa dalje a u krilu je držao foto-aparat, čiji je objektiv bio usmjeren prema meni. U tom sam se trenutku užasno uznemirila i uzrujala i zaključila kako je fotografirao mene. Pomislila sam zatim, Martina ne budi toliko umišljena i smiješna zašto bi baš tebe fotografirao, no osjećala sam se kao da je to učinio. Nešto kasnije, sjedila sam na izlazu i tek nekoliko sjedala dalje sjedio je i on. Nervozno sam tresla nogom, zurila kroz prozor i čula kako mi govori. 'I've been taking photos of you. Would you like me to delete them?' Srce mi se užasno uzlupalo, no moja je ruka posezala za novčanikom i grabila vizitku, u tom sam trenu počela izgovarati: 'No, but I would like you to send me them'... Priča je imala nastavak. Dobila sam te fotografije putem maila i na kraju smo pozvali mog aerodromskog stalkera izlagati te fotografije s nama na izložbi/projektu zbog kojeg sam i putovala u Bern. Sada unazad, kada prepričavam taj moment i analiziram što se desilo i zašto sam tako reagirala, iako znam da je bilo potpuno ludo, kažem: bio je to neki neobičan akt dobivanje sebe nazad sebi, doslovce i figurativno. Kao da sam tom akcijom, kolikogod bila suluda i potencijalno opasna, uspostavila nazad kontrolu nad sobom i situacijom.'' (Martina Miholić)

Martina Miholić

Martina Miholić
Foto: PR
Objavljeno: 20.10.2016. u 14:57
Tagovi: izložba, izložbe

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p