DOGAĐANJA

Izvrsna plesna predstava koju vrijedi pogledati

Bliži se predstava jedne od najistaknutijih hrvatskih plesnih umjetnica

Horizont 
Plesna umjetnica Martina Nevistić, koja autorski djeluje kroz umjetničku urganizaciju O.N.E., premijerno će 26. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih izvesti predstavu Horizont događaja, u okviru Festivala Perforacije.
 
Horizont događaja naziv je za sferičnu površinu koja označava granice crne rupe, kozmičkog tijela u koje je moguće ući, ali je nemoguće izaći. Na Horizontu događaja ne postoje pravila, postoje procesi, međuovisnosti, gibanja, privlačenja, akcije, reakcije, naponi i pulsiranja. Polazišne točke za predstavu su anatomska analogija pokretanja te zakoni fizike.
  
''Tijelo smo doveli u pogon u minimalnom i maksimalnom radu, kroz različite dinamike i kvalitete, pri čemu je nastala paleta pokretanja'', kaže Nevistić i dodaje kako na tijelo gleda kao na oblik, a u međuovisnosti s drugim oblicima u predstavi nastaju pulsacije asocirajući na svojevrsni organizam. 

Predstava Horizont događaja se u već prepoznatljivom, vizualno atraktivnom stilu Nevistićeve, bavi preoblikovanjem odnosa prostora, vremena i tijela, stvarajući atmosferu neke druge dimenzije, nekog udaljenog svijeta, koji je ujedno i blizak. Poetikom plesa koja izlazi iz klasičnih okvira kazališnog prikaza, Horizont događaja manipulira percepcijom gledatelja i ne daje jasnu namjeru i značenja, već nastoji pružiti uvid u nadrealan, a istovremeno prisan svijet na granici osjetnog.

U predstavi uz autoricu plešu Petra Chelfi i Ivana Pavlović, a predstava je realizirana u koprodukciji s Festivalom Perforacije i Udrugom Domino te sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Premijera će se održati u petak, 26. lipnja 2015. u 21 sat u ZKM-ovoj dvorani Polanec, u sklopu Festivala Perforacije, dok će repriza biti u ponedjeljak 29. lipnja u 20 sati.
 
Horizont 
Horizont 
Horizont 
 
Foto: Neven Petrović
Objavljeno: 19.06.2015. u 10:32
Tagovi: predstava, ples

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p