DOGAĐANJA

Koja događanja ne propuštamo u svibnju?

Kulturni vodič kroz peti mjesec

događanja u svibnju 
Malo tko od nas može vjerovati da smo zakoračili u još jedan mjesec. Svibanj je doletio ekspresno brzo i iza sebe ostavio gotovo pola 2015. godine. Ljeto nam se bliži, a s njime i tradicionalna seoba kulturnih i zabavnih događanja na našu obalu, stoga je peti mjesec idealno vrijeme da iskoristimo sve blagodati metropole.

Događanja je u svibnju mnogo i sigurni smo kako će svatko pronaći nešto za sebe. Ono što mi nikako ne propuštamo, pogledajte u nastavku i u svoje kalendare zabilježite datume za izlazak.
  
Pelléas et Mélisande, Opéra Comique © Elisabeth Carecchio 
Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj
 
S prvim danom svibnja započeo je Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj koji će trajati sve do kraja rujna 2015. godine u cijeloj Hrvatskoj te će kroz više od 150 događanja u 22 grada publici predstaviti francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istovremeno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Od glavnih događanja koja će se održati u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous izdvajaju se: velika izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, koja će se moći pogledati od 5.5. do 20.9.2015. te Galeriji Meštrović u Splitu, opera Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja (umjetnička koprodukcija HNK-a u Zagrebu i pariškoga kazališta OpéraComique), zakazana za datume 12.5., 14.5. i 16.5.2015. u 19:30 sati, kao i Concert spirituel Hervéa Niqueta i nastupi drugih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche, kao i međunarodni simpozij na temu klimatskih promjena.
   
taksi  
8. Subversive Film Festival
 
Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune u fokusu su i filmskog i teorijskog dijela programa 8. Subversive Festivala koji će se održavati od 3. do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac, Grič i KIC te Akademiji likovne umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i drugima. U teorijskim programima sudjelovat će preko 120 velikana suvremene kritičke misli iz svih krajeva svijeta. Na 8. Subversive Film Festivalu moći će se vidjeti 50-ak vrhunskih filmskih ostvarenja od kojih će najbolji osvojiti festivalsku nagradu WILD DREAMER. Festival se otvara dobitnikom Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea, iranskim filmom Taksi Džafara Panahija, a održavat će se od 3. do 10. svibnja u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC. Osim natjecateljskog programa igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova tu je i bogat popratni program pod nazivima Film esej, Film filozofija, Hommage ruskom genijalcu Alekseju Germanu, Femi punk uz niz gostovanja filmaša te masterclassove Joshue Oppenheimera, Radovana Tadića i Borisa Malagurskog.
 
Đuro Seder
Đuro Seder - Čovjek s djetetom u očima, retrospektiva (1953. - 2015.)
 
Izložba slikara Đure Sedera (Zagreb, 1927.) u Modernoj galeriji zamišljena je kao prva cjelovita retrospektiva jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti. Izložba je zamišljena kao intimna ispovjedna forma umjetnika u svim razdobljima njegova djelovanja, ali i svjedočanstvo sublimiranoga duha epohe na uzorku više od stotinu i pedeset djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika, nastalih između 1953. i 2015. Pogledati je možete od 7.5. do 7.6.2015. godine.
   Steve Kuhn
 
Steve Kuhn Trio
 
Američki jazz pijanist i skladatelj te jedan od najvažnijih i najutjecajnijih lirskih pijanista u jazzu, Steve Kuhn će sa svojim triom nastupiti 7. svibnja 2015. u Maloj dvorani Lisinski, na koncertu iz sezone Jazz.hr. Uz njega nastupit će kontrabasist Buster Williams i bubnjar Billy Drummond.
  tjedan dizajna
 
Tjedan dizajna Zagreb

Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg) najveće je događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu. Od 8. do 16. svibnja 2015. okupit će najbolje dizajnere, kreativce, gospodarstvenike, organizacije koje se bave kreativnim industrijama, kao i sve one koji su zainteresirani za dizajn. Raznoliki programi i sadržaji Tjedna dizajna pokazat će kako dizajn oblikuje materijalnu kulturu, svakodnevni život i naš svijet kao potrošača, a istovremeno kako utječe na naše živote kroz razvijanje vizualne kulture i osnovnih estetskih osjetila i sudova. 
 
carpenter 
Cameron Carpenter, orgulje - Pali anđeo
 
Stereotipi o orguljašima padaju u vodu pri prvom pogledu na američkog virtuoza Camerona Carpentera, superzvijezdu koja punk izgled vješto kombinira s velikim talentom. Nakon diplome na njujorškom Julliardu odlučio je pokazati da i za orguljama publici možete pružiti jedinstveni performans te da je, osim klasične glazbe, na tom instrumentu moguće svirati i pop i jazz. Njegov repertoar obuhvaća neke klasike orguljske literature, poput kompletnih djela J. S. Bacha i Césara Francka, ali i njegove vlastite kompozicije te stotine transckripcija djela koje je sam pripremio. Carpenter je prvi orguljaš koji je bio nominiran za nagradu Grammy i to za prvi solo album Revolutionary. Drugačiji zvuk orgulja doživite 9. svibnja u 19.30 sati u Lisinskom.
   jimmy car
 
Jimmy Carr - Gagging Order 
 
Jedna od apsolutnih zvijezda britanske komičarske scene i najprisutnijih stand-upera na televiziji i radiju, čovjek koji definitivno nema dlake na jeziku i redovno zgražava tradicionaliste i šokira liberale - Jimmy Carr, u Zagreb u utorak, 12.5.2015. u 20 sati u veliku koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Na svoj prvi nastup u Hrvatskoj dolazi u sklopu Gagging Order turneje. 
 
zagreb book festival  
Zagreb Book Festival

Zagreb Book Festival zamišljen je kao redovna godišnja manifestacija, a svake godine birat će se tema s naglaskom na određenu nacionalnu književnost ili kulturno područje. Premijerno izdanje Festivala održat će se u periodu od 18. do 24. svibnja 2015. u prostorijama i ispred Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u centru Zagreba. Ove godine, pod motom Kriminalno dobre knjige!, u fokusu će biti švedska literatura kao suvremena globalna predstavnica kriminalističkih romana, a koja će se povezati s recentnom domaćom književnosti koja također gaji tradiciju u tom žanru. U sklopu programa, koji obuhvaća četrdeset različitih promocija, čitanja, radionica, koncerata i DJ nastupa, nastupit će suvremeni i globalno poznati švedski autori, jaka domaća imena kriminalističkog žanra, ali i velik broj domaćih autora koji nisu usko povezani s tim žanrom, čije će promocije novih knjiga biti prava iznenađenja.
   zedno uho 
16. Žedno uho festival - međunarodni festival aktualne glazbe

Međunarodni festival aktualne glazbe –16. Žedno uho festival održat će se u Zagrebu u Klub Močvara od 20. do 23. svibnja 2015. Festivalske ulaznice za 16. Žedno Uho festival po cijeni od 150 kuna mogu se kupiti u Rockmark knjižari, Berislavićeva 13 i u Dirty Old Shopu, Tratinska 18.

goldie 
Tuborg Open Fair 2015 
 
Nakon sjajnog zimskog izdanja, glazbena platforma Tuborg Open Fairovog proljeća doživljava novo izdanje. U petak, 22. svibnja u paviljonu 9 zagrebačkog Velesajma Tuborg Open Fair domaćoj publici u goste po prvi put u Zagreb dovodi legendarnog tvorca drum'n'bassa i jednog od najutjecajnijih albuma u povijesti elektronske glazbe – Timeless, Goldiea, a tu su i sjajni Bad Copy, Mmmeniga, Drumroll i Chew the Fat! Croatia.
 
 
M.M.
Foto: Press, hnk.hr, moderna-galerija.hr
Objavljeno: 04.05.2015. u 14:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p