DOGAĐANJA

Koji su problemi generacije rođene devedesetih?

Vikend rezervirajte za premijeru sjajne nove predstave ZKM-a

Pretposljednja panda ili statika 
Zagrebačko kazalište mladih ove nas je sezone odlučilo opasno napasti sa sjajnim pričama koje se pripovijedaju na daskama koje život znače. Jedna od posljednjih svoju će premijeru doživjeti ove subote, 16. svibnja, a riječ je o novom dramskom tekstu Dine Pešuta: Pretposljednja panda ili statika, za koju smo svoja mjesta u Teslinoj ulici već rezervirali.

Ovim novim dramskim tekstom hrvatsko je kazalište obogaćeno dramom koja ne bježi od recentnih silnica hrvatske svakodnevice (rat, poraće, tranzicija, propast građanske svijesti, porast ksenofobije i dr.) no te silnice bivaju uklopljene u neobičnu strukturu i provučene kroz filter jakih i autentičnih pripovjednih glasova, što sve skupa rezultira polifonom, modernističkom cjelinom na kakvu recentno dramsko pismo na žalost, nije naviklo.
 
Pešut s pozicije mladića rođenog 1990. problematizira život generacije rođene od devedesetih, stasale u teškim i kaotičnim godinama, one generacije koja ne može naći mjesto u društvu bez ideala. Na specifičan način u Statici kroz lomljenje različitih fokalizatora iste radnje, pratimo rođenje, sazrijevanje i otrežnjenje jedne države.
 
zkm
 
"Riječ je o drami pisanoj rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću s istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasijeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira 'povijest bolesti' naših prostora", stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva. 

Dramski tekst Pretposljednja panda ili statika nagrađen je prvom nagradom Marin Držić za 2013. godinu. Uloge u predstavi tumače Katarina Bistrović Darvaš, Hrvojka Begović, Frano Maškovic, Adrian Pezdirc, Doris Šaric Kukuljica, Milica Manojlović, Rakan Rushaidat i Slaven Španović.
 
zkm
 
Foto: PR
Objavljeno: 13.05.2015. u 15:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p