DOGAĐANJA

Komedija svjetske slave na sceni satiričkog kazališta Kerempuh

'Jedan sluga, dva gospodara' u režiji Vite Taufera
JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA
S
atiričko kazalište Kerempuh 4. studenoga 2016. najavljuje prvu ovosezonsku veliku premijeru predstave Jedan sluga, dva gospodara Richarda Beana u režiji Vite Taufera te u prijevodu i adaptaciji Dore Delbianco. Predstava će imati četiri pretpremijerne izvedbe pred publikom 28. i 29. listopada te 2. i 3. studenoga u 20 sati.


Britanski su mediji ovu komediju ovjenčali lovorikama, a njezina joj je duhovitost omogućila svjetsku slavu. Praizvedena je u National theatru u Londonu, ekspresno je osvojila West End i Broadway, a nakon toga samo redala premijere, nagrade i brojne obožavatelje. Ovaj istinski kazališni hit napisao je jedan od najistaknutijih suvremenih dramatičara, Richard Bean, i to prema motivima klasične renesansne komedije Carla Goldonija Sluga dvaju gospodara. Tekst Jedan sluga, dva gospodara napisan je prije pet godina, kada je Bean uspješno transponirao firentinske spletke 18. stoljeća u kriminalni engleski suvremeni milje. Zaplet se temelji na nemogućoj misiji, istovremenom služenju dvojici nadređenih, koji ne znaju jedan za drugoga, što omogućuje razvoj svih onih slojeva humora koje zabuna, laž i prijevara podrazumijevaju.

JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA
JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA
JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA
Ovaj tekst svojim britkim i prodornim humorom ne ostaje na površini, nego kroz glumačke bravure i niz dramatičnih scenskih situacija, portretira korumpirane karaktere i sav lažni moral licemjerne malograđanštine. Igraju: Nikša Butijer, Ornela Vištica, Željko Königsknecht, Matija Šakoronja, Mia Anočić – Valentić, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Anita Matić Delić, Vilim Matula, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Maja Posavec i Mate Matišić.

Dramatičar Richard Bean promijenio je imena likova, premjestio geografsku lokaciju i promijenio razne točke zapleta, no komad je i dalje prepoznatljivo baziran na Goldonijevom originalu. U praizvedbi teksta Bean i režiser Nicholas Hytner odlučili su pronaći suvremeni ekvivalent Goldonijevom komadu. To je uključivalo dva cilja: kao prvo, pronaći osuvremenjeni ekvivalent Firenci iz 1740-ih, koja je postala Brighton 1960-ih i, kao drugo, pronaći britanski kazališni stil usporediv s commediom kojim će ispričati priču. Produkcija je uključivala elemente varijetea, music halla, pantomime, stand-up komedije i tzv. end-of-the-pier showa, koji svi, u različitoj mjeri, duguju nešto žanru commedie.

kazalište
Po uzoru na Goldonija, Richard Bean je zadržao teme koje su bili popularne kod publike commedie u 18. stoljeću. Radnja je uključivala ljubomoru, sukob starih i mladih, ljubav i preljub, popularne teme koje i danas predstavljaju okosnicu mnogih serija i televizijskih formata. One same potekle su iz starogrčkog kazališta, prenošene su preko Rimljana i renesanse sve do danas. Unutar radnje predstava commedie bili su rasuti stari gegovi i šlagvorti, kao i suvremene šale i satira. Richard Bean uklopio je kombinaciju šala, od kojih neke podsjećaju na gegove end-of-the-pier stand-up komičara, a neke su politički motivirane. Dramaturginja Dora Delbianco prilagodila je komediju Richarda Beana te ju je aktualizirala i smjestila danas i ovdje u Hrvatsku i vrijeme u kojem živimo.

kerempuh
'Jedan sluga, dva gospodara'
'Jedan sluga, dva gospodara'
Foto: PR
Objavljeno: 28.10.2016. u 12:45
Tagovi: kazalište, kerempuh

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p