DOGAĐANJA

La Bohème nakon pet godina na pozornici zagrebačkoga HNK

Izvedbe La Bohème kao uvertira u hrvatsku premijeru Mimi
la boheme 
Za kraj prosinca repertoar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uključuje obnovljenu izvedbu glasovite Puccinijeve opere La Bohème, prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda. Spomenuto je uprizorenje premijerno izvedeno u prosincu 2009.; nakon nepunih pet godina izbivanja, potresna priča o ljubavi krhke švelje i zanosnoga pjesnika vraća se na našu pozornicu. Izvedbe La Bohème svojevrsna su uvertira u hrvatsku premijeru opere Frédérica Verrièresa Mimi u režiji Guillaumea Vincenta, slobodne adaptacije Puccinijeve opere. Naime, Mimi se na repertoar HNK vraća u novoj izvođačkoj postavi – od siječnja 2016. Mimi će u zagrebačkome HNK prvi put izvoditi hrvatski pjevači! Obnovljena opera La Bohème bit će izvedena 28. i 30. prosinca u 19,30 sati. 

„To uprizorenje opere La Bohème odlikuje vrlo kvalitetna izvedba i režija. Posrijedi je izvornik, dok je opera Mimi metamorfoza toga glazbenog materijala, što bi za našu publiku moglo biti zanimljivo, usporediti ta dva djela te saznati na koji način se transformacijom glazbe aktualizirao Puccinijev materijal u 21. stoljeću. La Bohème je predstava koja je važna za repertoar, posebice zato što podjelom uloga i drugim možemo osigurati vrlo dobru izvedbu. S druge strane, za razumijevanje Mimi važno je vidjeti original na osnovi kojega je nastalo to djelo. Mimi će se od siječnja izvodi isključivo s hrvatskim pjevačima i dirigentom te se tako predstava potpuno obnavlja, što ujedno označava hrvatsku premijeru“, kaže ravnatelj Opere Nikša Bareza.
 
la boheme   
Puccinijeva četvrta opera La Bohème jedna je od najpopularnijih talijanskih opera. Svako njezino uprizorenje nakon praizvedbe u Italiji, a zatim i diljem svijeta doživjelo je izniman prijam kritike i publike. Opera je melodijama i potresnom pričom preslikanom iz neposredna života zaslužila epitet jedne od najomiljenijih i najpoznatijih opera uopće. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života bohema Henrija Murgera u kojemu je opisan studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. 

Dirigent je Nikša Bareza, redatelj i scenograf  Arnaud Bernard, a ove sezone u predstavi nastupaju: Stjepan Franetović, Renzo Zulian, Siniša Hapač, Krzysztof Szumanski, Luciano Batinić, Dalibor Hanzalek, Berislav Puškarić, Matija Meić, Davor Radić, Tamara Franetović Felbinger, Martina Zadro, Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar, Tanja Ruždjak, Mia Domaćina,Kristina Anđelka Đopar, Ivica Trubić, Ozren Bilušić, Robert Palić, Tvrtko Stipić, Ivan Šatalić, Antonio Brajković, Kristijan Beluhan, Neven Mrzlečki i dr. 
 
 
la boheme 
la boheme 
Foto: PR
Objavljeno: 17.12.2015. u 13:45
Tagovi: HNK

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p