DOGAĐANJA

Ljeto u Laubi izgleda dosta dobro

Izložbe, partiji, predavanja, filmske projekcije...
lauba
U
z izložbu Andrewa Salgada A Room with a View of the Ocean koja je otvorena prošlog tjedna, ovog ljeta u Laubi čekaju nas izložbe, partiji, predavanja, filmske projekcije, kao i Laubice za najmlađe. Stoga, uzmite kalendare u ruke i zabilježite datume koje valja zaokružiti za injekciju kulture.


Tri Samuraja prvo je u nizu predavanja „filmske komparativne analize“ koja će scenaristica Koraljka Meštrović održati u Laubi. Tema su predavanja filmovi koji se bave istim tipom glavnog junaka, a interpretiraju ga na različite načine, u različitim kronološkim razdobljima i stilskim odrednicama.

Filmovi Le Samourai Jean-Pierrea Melvillea, The Killer Johna Wooa, Ghost Dog-The Way of the Samurai (Jima Jarmuscha) povazani su likom plaćenog ubojice-usamljenika koji je u bijegu i pred vlastitim poslodavcima i pred policijom. Predavanje koje će se održati 6. lipnja u 19 sati će se baviti pitanjima poput: Kako su postmodernizam i multikulturalnost odrazili na koncept samuraja? Prema kojem kodu živi i ubija svaki od samuraja, zašto se ne boji umrijeti i što svakome od njim znače ptice?

lauba
Prije predavanja održat će se projekcija filma Le Samourai Jean-Pierrea Melvillea (1967. Koraljka Meštrović je filmska i televizijska scenaristica. Bavi se pisanjem eseja, drama i kratkih priča. Kreatorica je TV serija Počivali u miru i Juraj i Mara, scenaristica filmova Josephine, Leti, leti i Otpadnici, te TV serija Bitange i princeze i Bibin svijet.

Izložbom naslovljenom Ne volim zalaske Tea Jurišić predstavit će hrvatskoj publici radove nastale u razdoblju od siječnja do srpnja 2017. godine. Svi su izvedeni u tehnikama akvarela i tuša na papiru. Riječ je o izložbi više različitih ciklusa koji nisu izravno povezani.

Krivo shvaćeni stihovi je ciklus radova u nastajanju kojim su ilustrirane kultne pjesme na način na koji su često, slučajno ili namjerno, pogrešno shvaćene kod slušatelja. Primjerice, Jacksonova Billie Jean postaje Bi li džin?, klapski stihovi tvoja mati usnula je preobražava se u tvoja mati u snu laje, a kultna John Paul Youngova pjesma Love is in the air postaje Lav iz Indije

lauba

Devet radova manjeg formata okupljeni su u ciklus Crtice iz dnevne sobe nastali su kroz ožujak 2017. godine, dok dvije serije bez naziva povezane tematikom mora nastaju za vrijeme Teinog boravka u Slavoniji, i svojevrsni su produkt nostalgije za obalom i mirisom borova. Riječ je o radovima MaydayModrobradi, Trač, Pool babe, Girls girls girls i Ratnik.

Disco inferno: Devet floorova pakla izveden je u akvarelu kao predložak za mural u Danteovoj ulici u Umagu. Riječ je o ilustraciji Danteova Pakla prenesenog u disco ozračju sedamdesetih. U sličnoj maniri nastaje i rad Gibanje planeta, izvorno napravljen za seriju plakata Kosmos kaže može u kojoj je Sunčev sustav prikazan kao pulsirajuća, univerzalna zabava. Više o Teinom zanimljivom promatranju svijeta moći ćete doznati u Laubi od 8. srpnja od 20 sati. Nakon otvorenja nastavlja se druženje na Laubinoj ljetnoj plaži.

Laubica su pak besplatne likovne radionice za djecu od 5 do 12 godina. Inspiracija će se pronalaziti u radovima Andrewa Salgada i izrađivat će se portreti kombinirajući razne materijale i tehnike. Djeca mlađa od 5 godina mogu sudjelovati, ali isključivo uz prisutstvo roditelja. Radionica je besplatna za polaznike, a prijave za radionicu nisu potrebne. Laubice se održavaju u subotu, 8. srpnja u 12 i u 15 sati.

Foto: PR
Objavljeno: 05.07.2017. u 16:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p