DOGAĐANJA

Londonska izložba koja se ne propušta

Izbliza pogledajte svu raskoš talijanske mode

Ako vas ovog proljeća ili ljeta put dovede do Londona, 'postaja' koju ne smijete zaobići jest muzej Victorije & Alberta, u kojem se za tri dana i službeno otvara raskošna izložba talijanske mode. Kultni muzej radio je na izložbi duge tri godine i od 5. travnja pa sve do 27. srpnja vodi svoje posjetitelje na jedinstveno modno putovanje kroz bogatu prošlost talijanske mode - od Drugog svjetskog rata pa sve do današnjeg dana. 

Elizabeth Taylor s Bvlgari nakitom 1867. godine u Veneciji

Na izložbi, čiji je glavni sponzor poznata draguljarska kuća Bvlgari, naći će se preko 100 kreacija vodećih dizajnerskih kuća u Italiji s potpisom Prade, Valentina, Puccija i Guccija, Dolce & Gabbane i mnogih drugih. Postav se retrospektivno vraća u 1945. godinu i prati procvat mode nakon rata u Italiji, koja postaje glavna zemlja za dizajnerske manufakture. Nezaobilazno se spominju imena poslijeratnih couture umjetnika, kao i uloga Italije u hollywoodskim filmovima 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća. 

Gianfranco Ferre kampanja 1991. godine

Vrhunsko rukotvorstvo i upotreba luksuznih materijala istaknuli su Italiju na sami vrh svjetske mode, što je nastojao dočarati i sam kurator izložbe Sonnet Stanfill. Tek djelić onoga što vas očekuje na londonskoj izložbi talijanske mode u Victoria & Albert muzeju, donosimo vam u nastavku.

Gianni Versace, 1983. 

Odijelo Alberta Fabianija iz 1967. 

Couture haljina Mile Schon iz 1966. godine

Valentino sa svojim modelima 1967. godine

Modna revija kuće Missoni 1972. godine

Večernja haljina Roberta Capuccija iz 1987. 

 

H.B.

photo: Victoria & Albert Museum

 

Objavljeno: 02.04.2014. u 17:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p