DOGAĐANJA

Mikser design market – okupljalište kreativaca

Kako se dizajnerica Marina Jerant provela u Beogradu?

Mikser Design Market
 
Početak veljače označio je beogradski Mikser Design Market koji se održavao u nedjelju, 01. veljače, u Mikser hausu. S nazivom Ljubav i moda, ova prodajna izložba dizajnerskih predmeta, posebno je inspirirana prošlim vremenima, vespama, šlagerima i Beogradom. Hrvatska dizajnerica Marina Jerant, koja stoji iza branda Lukabu, posjetila je Mikser design market te nam donosi ekskluzivni uvid i razgovor s izvršnim direktorom Miksera, Ivanom Lalićem.

Mikser Design Market

„Vikend u Beogradu me ugodno iznenadio jer iako je siv, zimi art grafiti s jasnom eko ili društvenom porukom popravljaju sivilo. Beograd voli dizajn, jer nudi predivne concept storove s domaćim dizajnom koji je uistinu preinovativan u interijeru, nakitu ili modnom dizajnu. Moja ideja je da se ponuda Lukabu branda bazira na regiji, kao što su Beograd, Novi Sad, Pećuh, Osijek i Zagreb pa je to bio razlog mog posjeta.Trenutno što sam primijetila je da Beograđani njeguju industrijski dizajn interijera omekšan dizajniranim lampama, lusterima i grafikom.
Na Mikseru sam u biti htjela proučiti (majice,haljine i casual varijante). Mikser općenito njeguje regijsku širinu i filozofiju. Cijene su vrlo niske, ponuda bogata i jedan je event za koji se vidi da ima staža, prenosi svoj dojam Marina Jerant.
 
Mikser Design MarketMarina Jerant

Na Mikser design marketu Marina nije samo uživala u izloženim predmetima nego je popričala i s Ivanom Lalićem, izvršnim direktorom Miksera, koji je detaljnije pojasnio filozofiju Miksera.
 
Mikser Design Market

„Mikser je generalno govoreći kulturna platforma koja derivira aktivnosti na Mikser house, Mikser festivala i na puno manje projekte i festivale koji s već, slobodno mogu reći, postali paradigma suvremene kreativne industrije, a pri tome ne mislim samo na kulturne i kreativne parametre nego i na one ekonomske. Primjerice, cijeli ovaj kvart nije postojao, odnosno bio je zapušten i zaboravljen. Mi smo jedne godine došli s festivalom i podigli ga već sad na ozbiljne razine, u smislu količine klubova, galerija, festivala, i turističkih tura. Današnji sajam se bavi produkt dizajnom, a zove se Mikser Design market, a sve aktivnost, poput festivala, kazališta, filmova i drugih stvari koje radimo u ovom prostoru, nalaze inspiraciju u dizajnu kao zajedničkim nazivnik. Pri tome mislim na ukidanje niša, odnosno na fahovsko razmišljanje – u Mikseru ne možete biti samo filmski redatelj ili produkt dizajner. Više promoviramo renesansni model koji podrazumijeva kompleksije obrazovanje“
, objasnio je Ivan Lalić.
 
Mikser Design Market
Na Marketu izlagali su ne samo srpski kreativci nego i gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i Italije, Španjolske i Slovačke. Medenjakov špajz, Glory Box, Torbendzi i Babbitty Rabbitty, Studio Damjanović, Svetlana Vukov, Urban Fitness, Bi Žu samo su neka od imena koja su gostovala na Marketu.
 
Mikser Design Market

"Produkt dizajnom smo se počeli baviti prije nešto više od deset godina kad u Beogradu on nije ni postojao, odnosno svodio se na tamplete i copy paste, kineski i talijanski dizajn, nije postojala autentična i kreativna energija koja radi autonomne projekte. Onda smo radili jedna projekt koji se zvao Ghost Projekt, odnosno projekt duhova, koji je natjerao mlade dizajnere da crteže s računala pretvore u 3D, onda smo došli do sajma u Milanu gdje smo prvo išli s izborom srpskim dizajnera, da bi sada radili izbor regionalnih, te smo svoju viziju prenijeli i na regiju, a ovaj market je jedan od naših projekata kojima se u sklopu svoje vizije bavimo. Danas imamo preko 50 izlagača, a kad je u pitanju platforma Balkan designers, tu se aplicira preko 500 izlagača, od Beča do Istanbula. Mi, zapravo, približujemo kreativce tržištu!
, ističe Ivan.
 
Mikser Design Market
Osim prodajnog karaktera na Mikser Design Marketu posjetitelji su mogli zaplesati u ritmu Ljubavi i mode, a radionicu je vodila generacija 65+ koja je podučavala osnovne korake sambe, rumbe, twista i valcera.
 
Mikser Design Market
Mija Dropuljić, Marina Jerant
Foto: Marina Jerant
Objavljeno: 03.02.2015. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p