DOGAĐANJA

Na redu je peto izdanje Ganz novog festivala

Međunarodni festival razvojnog kazališta
ganz novi festival 
Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru, a postfestum, Ganz poslije Ganza slijedi 26. rujna. Ove će godine festival ugostiti 40-ak umjetnika iz 8 zemalja koji će kroz 14 programa ganz novoj publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Na ovogodišnjem festivalu, osim nadolazećih europskih kazališnih i plesnih imena, sudjelovat će i renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon 7 godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave: We Are Still Watching s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala te Positions, predstavom koja, riječima autorice, formalno funkcionira gotovo kao igra pokera međutim kontinuirano postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti, a koja je ujedno i dio aktualnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.
 
ganz novi festival 
Premijerno ćemo na Ganzu gledati predstave The Cosmic Dust Practice, mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, te Genezu slovenske koreografkinje i plesačice Male Kline, također iz programa Rendez-vous festivala. Geneza govori o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje. Povratak je na način sanjanja koje smo poznavali kao djeca, a kojega se kao odrasli rijetko sjećamo, objašnjava umjetnica Mala Kline.
Uz potporu HIPP-a i ZPC-a te u suradnji s Ganzom premijerno stiže i Out of Season, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i mladog hrvatskog umjetnika Matije Ferlina kojega je New York V Magazine proglasio jednim od vodećih mladih koreografa 2011. godine. Iz Španjolske, dolaze kazališni umjetnik David Espinosa s najvećom/najmanjom predstavom na svijetu My Great Work koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, te svestrana umjetnica Maria Jerez koja s novim solom-u-nastanku What is Third pokušava odgonetnuti enigmu susreta dvoje ljudi. Emocija, trenje, kritika, ljubav, drugost te granica govornoga jezika, ono je što tvori njezinu predstavu.
 
ganz novi festival 
Tijekom festivala moći ćete uživati u instalaciji stoičke kupke za odrasle Terme francuskih umjetnika Annaloro/Defoorta/Fourneta/Goergera/Viala, još jednoj suradnji s Rendez-vous festivalom. Imat ćete osjećaj kao da ste na najčudnijem mjestu ikada da dobijete informacije o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet ćete da ste studirali filozofiju na takav način, najavljuju autori projekta.

U subotu, 26. rujna, u sklopu manifestacije Bijela noć, 'besane noći' suvremene umjetnosti i završnog događanja Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom predstavit ćemo njemačko-francuskog umjetnika Jana Vormanna koji će plastičnim kockicama popunjavati narušene i oštećene zidove te pukotine u Zagrebu. S radom Dispatchwork, Jan je uljepšao 36 gradova diljem svijeta; od Ljubljane do Taipeia, od New Yorka do Pariza te od Venecije sve do Quita u Ekvadoru. Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike, glazbenika i producenta Miodraga Gladovića izvest će noćni performans u zagrebačkom Oktogonu, koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru. Performans je također dio manifestacije Rendez-vous , festivala Francuske u Hrvatskoj.
 
ganz novi festival 
Za svoj 5. rođendan, Ganz svojoj publici daruje tri zanimljiva edukativna programa, radionicu razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković, već spomenutu radionicu luminoakustike umjetničkog dvojca Gagić/ Gladović te radionicu produkcije umjetničkih projekata gdje će u dvodnevnom susretu svoja iskustva s vama podijeliti koautor projekta Muzeja prekinutih veza Dražen Grubišić, producent BADco. Kolektiva Lovro Rumiha te kulturni menadžer Gerco de Vroeg.

Za glazbeni dio programa zadužen je The Projection Band, koji će improvizirati uz video projekciju, inače rad Hidden Landscapes umjetnika Ivana Mršića.

ganz novi festival
 
Foto: PR
Objavljeno: 14.09.2015. u 09:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p