DIZAJN I ARHITEKTURA

Najbolje od hrvatskog dizajna u zagrebačkom MUO

Bijenalna Izložba hrvatskog dizajna 1516
 Izložba hrvatskog dizajna 1516
utorak 13. rujna u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu otvara se bijenalna Izložba hrvatskog dizajna 1516, izložbeni pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. Deveto izdanje izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, obuhvaća 213 radova (169 profesionalnih i 44 studentskih) u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski /produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept/inicijativa/kritički dizajn.


Cilj izložbe je autentično dokumentirati trenutak dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg razdoblja, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1516 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od tržišno orijentiranih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a osim profesionalne produkcije, izložba prikazuje i najbolja studentska ostvarenja s domaćih dizajnerskih fakulteta. Taj dio selekcije po prvi put će biti prikazan izdvojeno iz središnjeg prostora izložbe, Muzeja za umjetnost i obrt – u susjednom prostoru Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

design district
Selekcijska komisija ove je godine djelovala u sastavu: Iva Babaja, Andrej Filetin, Marko Golub, Silva Kalčić, Gjuro Korać, Mladen Orešić i Koraljka Vlajo. Njima će se, ususret izložbi, pridružiti francuski dizajner tipografije Jean François Porchez te njemački produkt-dizajnerski dvojac Osko+Deichmann (Blasius Osko i Oliver Deichmann). Međunarodni ocjenjivački sud u ovom sastavu odlučivat će o nagradama i priznanjima koja će biti proglašena u noći otvorenja, 13. rujna 2016.

Nagrade i priznanja dodjeljuju se u svih osam profesionalnih, odnosno studentskih kategorija. Osim ovih nagrada, koje vrednuju najbolja ostvarenja u različitim područjima dizajnerskog djelovanja, dodijelit će se još tri važne nagrade. Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Nominirani za Veliku nagradu HDD-a 2016. su autorski tim Design Districta Zagreb, Numen/ForUse za instalacije Tape, Net i Tube te Sandro Dujmenović i Marko Hrastovec za tipografiju Louvre Sans i Louvre Serif.

 Izložba hrvatskog dizajna 1516
Također, pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D, dodjeljuje se i posebna nagrada Ico-D Excellence Award. Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva ove je godine Nagradu HDD-a za životno djelo odlučio dodijeliti grafičkom dizajneru Željku Borčiću (1942. – 2015.). Nagrada će biti uručena obitelji dizajnera. Sve nagrade bit će dodijeljene u sklopu otvorenja izložbe, 13. rujna 2016. u 20 sati.

 Izložba hrvatskog dizajna 1516
Foto: PR
Objavljeno: 12.09.2016. u 13:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p