DOGAĐANJA

Najljepša božićna bajka čeka vas u MUO

Orašar - jedinstvena izložba o najslavnijem baletu na svijetu
Orašar
Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu od 27. studenog 2016. će biti u znaku najljepše božićne bajke. Naime, otvara se izložba posvećena najpoznatijem baletu na svijetu - Orašaru, i donosi slojevito koncipiranu priču o slavnoj povijesti planetarno popularnog baleta, počevši od njegove praizvedbe sve do današnjih dana. Autorski trolist ovog velikog izložbenog projekta čine Vesna Ledić (autorica ideje i voditeljica projekta), dr. sc. Arijana Koprčina (autorica i kustosica izložbe) i Saša Šekoranja (autor postava izložbe), u suradnji s brojnim muzejskim djelatnicima i vanjskim stručnim suradnicima.

Zahvaljujući partnerstvu gradova prijatelja Zagreba i Sankt Peterburga, ostvarena je odlična suradnja zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt s Državnim muzejom za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, koji je ovom jedinstvenom prigodom iz svoje bogate riznice prvi put jednoj inozemnoj instituciji posudio nadasve dragocjene artefakte sa sanktpeterburške praizvedbe baleta Orašar (originalni scenografski kartoni, skice za kostime, fotografije i nekoliko također izvornih kostima).
Posudba Državnog baleta iz Berlina, točnije iz obimnog fundusa njihove produkcije Orašara – postavljenog 2013. u koreografiji Vasilija Medvedeva i Jurija Burlake – osobito je zanimljiva jer je njihovo raskošno uprizorenje Orašara bilo vrlo dosljedno koncipirano kao vjerna rekonstrukcija izvornih scenografskih rješenja i originalne koreografije iz 1892. godine, čime je u ovom našem vremenu uspješno dočaran izvorni duh prvog sanktpetrburškog uprizorenja tog najpopularnijeg baleta Petra Iljiča Čajkovskog.

orašar
Jednako je značajna i posudba koju je MUO dobio iz Zaklade milanskog Teatro alla Scala. Posebnost tih milanskih kostima iz 1967. godine leži u činjenici da su specijalno kreirani za Scalinu ambicioznu produkciju Orašara, koji je tom prigodom prvi put zaživio u koreografiji znamenitog ruskog baletana Rudolfa Njurejeva.

Ova kompleksna izložba Muzeja za umjetnost i obrt donosi i izbor iz kolekcije kostima Belinde Wright, primabalerine Londonskog festivalskog baleta, kasnije preimenovanog u Engleski nacionalni balet. Nakon smrti Belinde Wright, zbirku je 2007. naslijedio njezin dugogodišnji plesni i životni partner – Hrvat Jelko Jureša.

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt donosi i povijesni prikaz izvedaba baleta Orašar, koje su odreda ostvarene na sceni zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, na kojoj je 1923. godine Orašar prvi put izveden pod svojim izvornim ruskim nazivom Ščelkunščik (Щелкунчик).

Ovogodišnje dvostruko (scensko i izložbeno!) izdanje zagrebačkog Orašara među inim će biti zapamćeno i po odličnoj suradnji dviju – i u lokacijskome smislu – susjednih ustanova u kulturi – Hrvatskog narodnog kazališta i Muzeja za umjetnost i obrt, koji vrhunskom scenskom ali i jedinstvenom muzeološkom prezentacijom tog remek-djela klasičnog baleta grad Zagreb velikim slovima upisuju na kulturnu kartu svijeta.

orašar

Popratni program izložbe 'Orašar'

Uz jedinstvenu izložbu o najslavnijem baletu na svijetu, Muzej za umjetnost i obrt je pripremio bogat popratni program. Subotom će Pedagoški odjel održavati raznovrsne radionice za sve uzraste, a nedjeljom će ugostiti likovne, glazbene i dramske radionice udruge Praktikum.

Za posjetitelje koji dolaze u vrijeme kada se ne održavaju radionice, tu je Igraonica – cijela jedna dvorana u sklopu izložbenog prostora rezervirana za odmor, igranje i kreativnost. Tu će maleni i veliki posjetitelji moći predahnuti, crtati, bojati, čitati knjige i slikovnice, igrati društvene i video igre, a sve na čarobnu temu Orašara. Osim toga, maleni posjetitelji opet će moći na info pultu posuditi slikarske koferiće opremljene alatom za izražavanje kreativnosti!

orašar

Bajka će početi već u atriju Muzeja… Pažnju posjetitelja zasigurno će privući kuća lutaka i ručno izrađene lutke i orašari brenda Jasmina & lutkice, koje će posjetitelji moći i kupiti u pop-up dućanu.
Osim toga, imat će priliku ući u bajkovitu umjetničku kulisu s posebno osmišljenim otvorima za fotografiranje te tako stvoriti krasne uspomene na posjet ovoj izložbi. A u unutrašnjosti kulise dočekat će ih drvene Lidlove igračke!

Posebno događanje biti će dječja modna revija Mala Velika Moja u samom postavu izložbe, gdje će najmlađi manekeni nositi kreacije talentirane dizajnerice Irene Šekez Sestrić. Djeca od 3 do 10 godina prodefilirati će kroz najspektakularnije izložbene dvorane u „starinskim“ kreacijama dočaravajući posjetitelje prvih izvedbi baleta Orašar.

orašar
Za svetog Nikolu pripremljeno je posebno iznenađenje. U suradnji s Portalom za kulturu življenja Wishmama.hr organizirano je darivanje i zabava djece, a sav prihod od ulaznica prodanih taj dan donirat će se za potrebe Dječje bolnice Srebrnjak.

Izložbu Orašar će se moći razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 27. studenog 2016. do 26. veljače 2017.

jasmina i lutkice

Foto: PR
Objavljeno: 10.11.2016. u 09:54

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p