DOGAĐANJA

Najzvučnija imena iz svijeta stripa u Zagrebu

Započinje 18. izdanje festivala Crtani romani šou

Crtani romani šou  
Svi ljubitelji stripa od danas će imati priliku uživati u bogatom programu osamnaestog izdanja Međunarodnog festivala stripa, Crtani romani šou. Festival će se drugu godinu za redom održati u HDLU, popularnoj Džamiji te u Kinu Grič, gdje će se tijekom trajanja festivala, od 15. do 17. svibnja, održati Revija Super Filmova

Crtani romani šou i ove će godine ugostiti zvučna imena iz svijeta stripa pa će se tako publici predstaviti Pierre Alary (Belladonna, Silas Corey), Didier Pasamonik (teoretičar, kustos i urednik), Goran Parlov (Tex, Punisher, Starlight), Milorad Vicanović – Maza (Divlji vjetar, Jour J, Lady Spitfire, Wunderwaffen, Distractions), Daniele Bigliardo (Dylan Dog), Fabio Celloni (Dylan Dog, Brad Barron), Mauro Laurenti (Zagor), Eleonora Lola Airaghi (Dylan Dog, Legs Weaver) i Francis Valles (Gospodari ječma). Kao posebnog gosta treba izdvojiti veličanstvenog Alfonsa Fonta (Tex, Clarke i Kubrick, Priče iz nesavršene budućnosti, Jon Rohner), kultno ime devete umjetnosti, iznimnog crtača koji je utjecao na brojne generacije mlađih kolega, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Autori će se tijekom festivala družiti s publikom, crtati i potpisivati svoje radove, govoriti o sebi na tribinama, a osim toga, publika će moći prisustvovati i raznim predavanjima i promocijama.
 

Posebno će zanimljiva biti izložba Dylan Dog – Ljepota tmine, posvećena omiljenom detektivu noćnih mora uz kojeg su odrasle generacije, kojeg će u svojim originalnim interpretacijama predstaviti talijanski strip autori Daniele Bigliardo, Lola Airaghi i Fabio Celoni. Izložba će biti postavljena u galeriji Pm i bit će otvorena cijelo vrijeme trajanja festivala. Uz fantastičnog Dylana Doga, nastavlja se tradicija od prošle godine i u okviru izložbe Made in Cro vol. 2 pažnja se posvećuje aktivnoj hrvatskoj strip sceni i domaćem strip tržištu. Po prvi put ove godine organizira se i izložba skulptura i figurica poznatih likova iz pop kulture, poput Terminatora, Batmana, Wolverinea, Indiane Jonesa i niza drugih. Svečano otvorenje izložbi i festivala planirano je u petak u 20 sati. Publici će biti i predstavljena i originalna djela gostiju festivala Alfonsa Fonta, Maura Laurentia, Milorada Vicanovića Maze i Francisa Vallesa.
 
dylan dog
Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti svoja najnovija izdanja i tako omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj, a bit će moguće nabaviti i razne stripove iz inozemstva.

U kinu Grič će se paralelno s programom u HDLU održavati Revija Super Filmova tijekom koje će posjetitelji moći gledati recentne filmove nastale po stripu. Kino Grič mjesto je i festivalskih tuluma koji će se održavati od 22 sata.

Ulaz na sve programe u sklopu 18. CRŠ-a je besplatan. Više informacija o festivalu dostupno je na FB stranici @Crtani romani šou ili na web-stranici.
 
Foto: PR
Objavljeno: 15.05.2015. u 13:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p