DOGAĐANJA

Nemojte propustiti premijeru predstave 'Komet' u Gavelli

'Komet' Justine del Corte u režiji Aide Bukić
komet
D
anas, 10. ožujka 2017. u kazalištu Gavella premijerno će biti izvedena predstava Komet Justine del Corte, u režiji Aide Bukić, što je ujedno dobar povod da večer provedete van svoga doma.


Drama Komet Justine del Corte, njemačke dramatičarke, scenaristice, kazališne i filmske glumice i redateljice, rođene 1966. godine u Meksiku, poigrava se optimizmom pamćenja, miješajući radost i tugu, prošlost i sadašnjost, zbiljsko i izmišljeno.

komet
Deset godina nakon svadbe Elisabeth se pita može li se sreća nekako zadržati, ovjekovječiti ili fiksirati, pa kani do posljednjeg detalja ponoviti svoju svadbenu svečanost. A budući da sreća u njezinim očima nije fleksibilna, isti bi gosti u istoj odjeći na istome mjestu trebali voditi iste razgovore, iz čega bi trebala proizaći i jednaka sreća. No nejasno je jesu li prijašnje pogreške također pridonijele sreći, kao što je o toj temi teško išta konkretno reći, budući da osim sudjelujućih o tome dosad nitko nije imao pojma. A zbog toga što je ipak svatko sebi najbliži, svečari nakon početne euforije odustaju od eksperimenta. Sve više se prepuštajući piću i postajući sve opušteniji, oni kreću u potragu za onime što bi možda moglo predstavljati njihovu vlastitu sreću.

Uz Elisabeth - tragičnu heroinu svakodnevice, čiji namješteni osmjeh redovito završava u bespomoćnoj grimasi, pa poput narednika uzvanicima naređuje "Budite sretni i veseli!" - tu su i pisac koji nikada nije pisao, sterilni liječnik koji ipak može podariti novi život, muškarac s onoga svijeta i mlada djevojka: nebom prolazi komet, svi mu upućuju želje. No pokušaj da se vrijeme vrati deset godina unatrag rezultira smiješnim i apsurdnim komplikacijama: onomad sedmogodišnja Isabel svoju haljinicu sad može nositi još samo kao top, iz ponavljanja ranijih bračnih razmirica nastaju nove koje ne odgovaraju zamišljenom scenariju, novi se partneri pokazuju nespremnima za rekonstrukciju doživljenoga. Što se može učiniti da bi se na koncu života bilo sretnim čovjekom? I kako nakon smrti izmaći paklu bolnih uspomena?

komet
Predstavu režira Aida Bukvić, izvanredna profesorica na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostime Mirjana Zagorec, scenski pokret Blaženka Kovač, glazbu je napisao Christian Kanazir, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

U predstavi igraju Nataša Janjić, Amar Bukvić, Antonija Stanišić Šperanda, Živko Anočić, Nela Kocsis, Bojana Gregorić Vejzović, Anja Đurinović, Ksenija Pajić, Franjo Dijak, Ivana Roščić i Đorđe Kukuljica.

komet
Foto: PR
Objavljeno: 10.03.2017. u 10:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p