DOGAĐANJA

Noir Festival - savršeno odredište za ljubitelje filma

Mračna strana francuskog noira u sklopu petog izdanja festivala

Peggy Cummins 

Ljubitelji filma u sljedećih će nekoliko dana doći na svoje jer se bliži još jedno izdanje zagrebačkog Noir Festivala. Sve posjetitelje očekuje nekoliko vrlo zanimljivih predavanja i gostovanja, a u sklopu festivala će se prikazivati francuski noir klasici Sur mes lèvres, Touchez pas au grisbi, Bob le flambeur i Quai des orfèvres.

U uvijek zanimljivoj galeriji Velvet, predivnoj građevini Francuskog paviljona, Kinu Studentskog centra te u nezaobilaznom Kinu pod zvijezdama koje se ove godine smjestilo u dvorište SC-a, od 23. do 25. travnja 2015. održat će se peto izdanje Noir Festivala. Ove godine u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, organizirane su francuske večeri noira, te će se zagrebačkoj publici predstaviti Tonino Benacquista, cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove čija je knjiga Malavita doživjela veliki globalni uspjeh.
 
Tonino Benacquista 
Svoj roman Bog Vas mrzi predstavit će i pisac Velimir Grgić u kojem na jedan iznimno kvalitetan način spaja sve elemente klasičnog i dobro poznatog noir žanra. On će u zanimljivoj panel diskusiji objasniti i koji su razlozi buđenja balkanskog noira odnosno velikog povratka hrvatske kriminalističke književnosti na kulturnu scenu. Drugi dan festivala rezerviran je za druženje s direktorom najvećeg noir festivala Eddiem Mullerom te holivudskom divom Peggy Cummins što će ujedno biti i povod za prikazivanje filma Gun Crazy u kojem upravo ona tumači glavnu ulogu te koji joj je donio veliku svjetsku slavu.

Dio festivala kao i prošle godine bit će i Game Noir u kojem će svoje znanje o videoigrama i transmediji polaznicima radionica prenijeti dr. Jasmina Kallay - scenaristica, autorica i transmedijska kreatorica, Lovro Nola - direktor prvog hrvatskog centra za game dizajn MACHINA, te gost predavač Christian Fonnesbech, svojevrsni mag gejming industrije. Kao i prethodnih godina i ovogodišnje izdanje Noir festivala nudi pregršt dobrih sadržaja, odličnih filmova i zanimljivih tema koje će oduševiti sve istinske ljubitelje noira, a ulaz za sva događanja je slobodan!
 
 
Eddie Muller i Velimir Grgić
 
Foto: Press
Objavljeno: 20.04.2015. u 15:09
Tagovi: film, Noir festival

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p