DOGAĐANJA

Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne

Izložba koja se ne propušta
Osamdesete slatka dekadencija postmoderne 
 
Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, popularnom Meštrovićevom paviljonu od 10. travnja do 10. svibnja 2015. održat će se izložba Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne.
 
Ova zanimljiva izložba u svom postavu predstavlja razdoblje od smrti Josipa Broza Tita, pa sve tamo do početka 90-ih godina kada je započeo proces raspada Jugoslavije. Cilj izložbe je prikazati hrvatsku umjetničku scenu osamdesetih godina u kojima će naglasak biti na istaknute radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, stripa, sporta i glazbe.

Zanimljivost ove izložbe je činjenica da su u njenom stvaranju uz autore Branka Kostelnika (pop-kultura) i Feđe Vukića (dizajn), sudjelovali relevantni i renomirani pojedinci svih zastupljenih disciplina kao svojevrsni zaštitni znak toga vremena. Tako će se kao koautori izložbe pojaviti: Krešimir Rogina (arhitektura), Željko Kipke (likovnost), Suzana Marjanić (performans), Damir Fabijanić (fotografija), Jurica Pavičić (film), Ivica Buljan (kazalište), Jagna Pogačnik i Krešimir Bagić (književnost), Ana Lendvaj (moda), Boris Dežulović (sport), Tvrtko Jakovina (povijesni kontekst), Darko Macan (strip), Tomislav Brlek (rock), Marijana Grbeša, Boris Rašeta i Zrinka Vrabec Mojzeš (masovni mediji i politika). Stručnost i imena autora te koautora izložbe, jamstvo su da će HDLU u mjesec dana ponuditi samo najbolje od bogatog hrvatskog umjetničkog stvaralaštva koja je obilježilo jedno nezaboravno razdoblje umjetničke povijesti.
 
Fedja Vukic Damir Fabijanic 
Feđa Vukić i Damir Fabijanić
 
“Izložbom OSAMDESETE- slatka dekadencija postmoderne, želimo prikazati najbolje art radove i dokumente toga potentnog razdoblja i, s ove vremenske distance od tridesetak godina, pokušati i kritički progovoriti o toj nadasve zanimljivoj, kreativnoj, ali i kontradiktornoj dekadi prošlog stoljeća. Svi izlošci zajedno čine, usudim se reći, jednu osebujnu, heterogenu i multimedijalnu izložbu rijetku viđenu, s posebnim autorskim pečatom i postavom dizajnerica mlađe generacije Katarine Perić i Marite Bonačić”, rekao je jedan od autora izložbe Branko Kostelnik.

Za popratni program u sklopu izložbe planiraju se tematske tribine i koncerti, DJ nastupi, performansi te velika modna revija koja će sve prisutne vratiti u specifičan modni izričaj toga vremena. Poseban naglasak stavljen je na glazbu, stoga će svoje najveće hitove osamdesetih u Tvornici kulture izvoditi kultni zagrebački predstavnici art – rocka, grupa Boa (11.4.) te legendarna makedonska rock grupa Mizar (16.4.) Uz to, u sklopu izložbe održat će se promocija specijalnog CD boxa Osamdesete !!! Jugoton urednika Branka Kostelnika koji okuplja čak 82 pjesme i 41 benda.
   Tomislav Brlek, Zrinka Vrabec Mojzes, Jagna Pogacnik i Kresimir Bagic  
Tomislav Brlek, Zrinka Vrabec Mojzes, Jagna Pogacnik i Kresimir Bagic
 

Foto: Press

Objavljeno: 24.03.2015. u 10:07
Tagovi: izložba

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p